Dritsunn bringebær- og jordbærsorbet – nicecream

Denne sorbeten lager seg nesten selv, er dritsunn, frisk og billig. En nice syrlig, nedkjølende treat ute på verandaen i vårsola. Det tar ca. 10 minutter å lage den, det er faktisk regnet fra man tar bærene ut av fryseren til man har digg sorbet i skåla. Ikke medberegnet pynting og bildetaking..

PS! Det er et stort pluss å ha en foodprocessor eller en kraftig blender.

Ingredienser til 4 små/medium posjoner:

 • 400 g. frosne bringebær
 • 250 g. jordbær
 • 2 dl. vann
 • 1 dl. økologisk fløte (kokoskrem om du ikke bruker melkeprodukter). Fett øker opptatt av flere næringstoffer.
 • 1 ss. kokosblomstsirup (eller annen søtning, f.eks. honning)
 • 1 rå eggeplomme
 •  
 • Tilsett gjerne 2 ss. kollagen om du har det liggende. Jeg er tom, så droppet det denne gangen.
 • Tilsett gjerne 1-2 ss. OmegaCure om du har det liggende. Jeg er tom, så droppet det denne gangen.

Rema 1000 sine frosne bringebær (400 g.) og økologiske frosne jordbær fra Kolonihagen (250 g.).

Fløte fra Rørosmeieriet. Det jeg digger med den, er at den er økologisk, lavpasteurisert og ikke homogenisert. Mange av næringstoffene er altså bevart.

 

How to:

Hell alt i foodprocessoren eller blenderen og blend til smooth sorbetkonsistens.

Frosne bær rett fra fryseren og oppi foodprocessoren.

Sånn skal konsistensen bli. 

Juster evt. med mer vann etter behov. Om du kun har stavmikser, kan du la bæra halvtine før du setter i gang. 

 Ekte lakrispulver er superdigg å bruke som topping på sorbet og is!

Inneholder kun ekstrakt fra lakrisroten. Obs! Man bør ikke ha for mye, spesielt ikke hvis man har høyt blodtrykk.

Bringebær- og jordbærsorbet toppet med frysetørket bringebær, kakaonibs og sitronmelisse.

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

 

 

 

 

#snacks #jordbær #bringebær #sorbet #is #iskrem #rørosmeieriet #kolonoihagen #rema1000 #lakris #sunt #økologisk #enkelt #lett #rask #raskt #sukkerfri #næringsrik #10minutter #sommer #vår #sol #frisk #friskt #syrlig #godt #dessert #treat #digg #nicecream

Favorittsnacks av grønnkål

For tiden har jeg fått skikkelig dilla på grønnkål! Nå tenker du kanskje at jeg er helt koko og hjernevaska som liker å knaske grønnkål som snacks, men jeg snakker ikke om rå, plain grønnkål. Den må stekes i godt, økologisk smør, med litt himalayasalt og ekte hvitløkspulver eller et presset hvitløksfedd. Stekes lett i jernpanna på medium/lav varme i 10 minutter til den blir litt soggy, men litt crispy. Dette er så enkelt at men egentlig ikke trenger oppskrift, men jeg slenger den med likevel 🙂

Ingredienser til en stor posjon snacks:

 • 200 g. grønnkål
 • En kladd (10 g. ish) øko.smør
 • Et par dryss himalaya- eller havsalt
 • Et lite, presset hvitløksfedd eller et par dryss med ekte hvitløkspulver

Grønnkålsnacks som tilbehør til kefirrundstykke med egg, øko.bacon og fermentert surkål. Et casual festmåltid om jeg kan si det selv!

 

How to:

Riv grønnkålbladene av stilken. Vi skal kun bruke bladene, men ikke kast stilken. Den kan brukes i f.eks. smoothies, gryter og supper. Varm opp stekepanna til middels varme (jeg bruker 4 av 9), tilsett smøret. Når smøret har smeltet tilsetter du hvitløken og surrer lett rundt i noen sekunder. Tilsett grønnkålbladene. Rør rundt iblant. Etter ca. 10 minutter er de ferdig. Spis som salt snacks til en film eller ha som tilbehør til mat. Disse blir ikke crispy som grønnkålsnacks, men jeg syntes dette er en sikker vinner likevel. Også går det mye kjappere!

Hva skal du kose deg med i helga (av f.eks. mat, snacks eller opplevelse)? 😀

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

 

 

 

 

#snacks #grønnkål #sunt #økologisk #enkelt #lett #rask #raskt #sukkerfri #næringsrik 

Nei takk til uadressert reklame

Etter at jeg og typen flyttet ut av Oslo, har jeg merket at vi har fått så utrolig mye reklame i posten. I Oslo bodde vi i en bygård hvor postkassene var små og forhåndsmerket med “nei takk til reklame-klistremerker”. Der vi bor nå har vi postkasse i vanlig størrelse uten noe merking. For en måned siden bestemte jeg meg for å ta vare på reklame for 1 uke, for så å ta bilde av hvor mye vi fikk. Distré som jeg er, har det nå brått gått en måned. Jeg har nå telt antall reklameblader vi har fått på en måned, og det viser seg å være hele 64 stykk! Til sammen veier de nesten 3 kilo.. Det er sløseri av ressurser, fordi vi leser de jo ikke. De går rett i papirsøpla. Så, i går satt jeg opp et klistremerke hvor det står “Nei takk til uadressert reklame”.

Jeg får allerede de nyhetsbrevene jeg ønsker på mail, så nå får vi spart miljøet for ca. 36 kilo papir per år. Jeg laget eget klistremerke (bilde under). Da postbudet så klistremerket, klistret han/hun på et annet (det røde på bildet under).

Hjemmelaget klistremerke fungerer også. Om du heller ikke ønsker uadresserte gratisaviser, må du skrive “Nei takk ti uadressert reklame og aviser”. Det visste ikke jeg da jeg laget klistremerket, så skal ordne det senere i dag.

 

Her har jeg tre forskjellige måter man kan reserver seg mot uønsket, uadressert reklame:

 • Man kan lage klistremerket selv, slik som på på bildet over. Hvis du også ønsker å reservere deg mot uadresserte gratisaviser, må du også skrive dette. Det virker som om reklameblader med flere sider går under kategorien uadresserte gratisaviser. Vi mottok nemlig en reklamekatalog samme dag som postbudet klistret på klistremerket. Jeg skal derfor legge til “og aviser” etter det hjemmelagde klistremerket mitt. 
 • Man kan bestille et gratis klistremerke fra Naturvernforbundet her hvor det står at man hverken ønsker uadressert reklame eller aviser. Dette hadde jeg gått for hvis jeg ikke hadde laget eget.
 • Man kan skaffe et “Nei takk til uadressert reklame-klistremerke” (slik som på bildet under) fra Posten ved å kontakte nærmeste postkontor eller Post i Butikk. Her kan man velge mellom Nei til kun reklame eller reklame og aviser.  Det fant jeg ut av etter at jeg hadde laget eget klistremerke. Hvis du ønsker, kan du lese mer her om hva Posten skriver om reservasjon mot reklame.

Liker du å få reklame i posten eller syntes du det er unødvendig?

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

Hva gjør man hvis man finner et skadet dyr? Nytt nødnummer!

9 av 10 personer vet ikke hvordan de skal henvende seg om et dyr trenger hjelp, jeg visste heller ikke det før jeg kom over denne fantastiske nyheten her om dagen. Jeg hadde nok ringt Politiet i håp om å bli satt over til villtnemda, men jeg syntes det er utrolig fint at man kan ha et nummer å forholde seg til og bli satt over til riktig sted for akkurat den situasjonen. Ifølge dyrevelferdsloven er vi pliktet til å varsle og hjelpe om vi ser et skadet dyr. Selv om de aller fleste ville tatt det som en selvfølge, syntes jeg det er fint at vi har slike lover! Jeg syntes også at det er helt fantastisk at DNB har opprettet et midlertidig nødnummer vi kan ringe om vi finner et skadet dyr, hvor de som svarer øyeblikkelig setter oss over til nærmeste akuttnummer for dyr. Dette er et prøveprosjekt, men de jobber også for å kunne bruke 114 som et nødnummer for dyr. Per dags dato er altså det felles nødnummeret for dyr 222 00 114. Lagre det på mobilen din og del det gjerne videre med alle vennene dine 🙂 Dette syntes jeg er et skikkelig bra tiltak av DNB! Trykk her om du ønsker å lese mer om nødnummeret. 

Stortingspolitiker Geir Pollestad raser mot DNB og mener dette er umoralsk og kun et reklamestunt for å selge flere dyreforsikringer (artikkel fra NRK her). Den Norske veterinærforeningen er heller ikke helt fornøyde (artikkel her). Selv om dette kan være ment for å selge mer, syntes jeg det er et bra tiltak uansett jeg! Hva syntes du?

Det øverste bildet ar av et ekkorn jeg fant i veikanten for mange år siden. Det var tydelig skadet og klarte såvidt å bevege på seg. Tipper det var blitt påkjørt av en bil. Jeg ante ikke hvor jeg skulle henvende meg, jeg hadde ikke råd til å betale for veterinær på  den tiden. Jeg tok derfor med meg ekornet hjem og forsøkte å mate det med solsikkekjerner og gi det vann. Det døde dessverre bare noen dager etter. Hadde jeg ringt et nødnummer hadde det kanskje overlevd.

 

En kreps jeg reddet fra magesekken til en fisk mamma fisket opp i sommer. Da hun sløya fisken var det et par klør som stakk opp av fiskens magesekk. Jeg ba henne om å åpne magesekken. Hun gjorde det, og ut av fiskens magesekk var det en liten kreps som beveget på seg. Den var fortsatt i live! Dette var sent på kvelden, så jeg puttet den i en stor kopp med vann. Morgenen etter kjørte vi ned til stranda og slapp den fri. Lurer på om den fortsatt lever og hva den tenker nå, etter å ha opplevd å bli slukt levende, overnattet i en kopp, for så å bli sluppet ut i havet igjen..

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

Ikke re opp senga!

Iallefall ikke med en gang du står opp. Visste du at et menneske skiller ut ca. 2-5 dl. væske og salter i løpet av en natt? Derfor er det lurt å la madrassen få tørke noen timer før man rer opp senga.

Dra dynen til side når du står opp, slik at madrassen får lufte seg, og re den opp når du kommer hjem fra jobb, for eksempel 🙂

 

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

Mettende havre- og byggrynsgrøt

Denne grøten er ikke som den vanlige havregrøten med bare havregryn, vann eller melk og litt salt. Denne inneholder proteiner, bra fett, gode karbohydrater, og masse annet nice for hele kroppen fra bærene. Denne lages helst over to dager, men det er ikke nødvendig.

 

 

Ingredienser:

Dag 1:

 • 1 dl. byggryn
 • 1/2 dl. store havregryn
 • 3 dl. vann
 • Et par spiseskjeer kefir, myse, saft av fermentert surkål, el.

Dag 2:

 • 1 dl. fullfet kokosmelk
 • 1 god kladd med smør, gjerne økologisk for ekstra gode fettsyrer (ikke margarin)
 • Et par drag med saltkverna (hav- eller himalayasalt)
 • 2 økologiske egg
 • 1 ss. kollagen (valgfritt)
 • 150 g. frosne eller ferske bær (f.eks. blåbær, jordbær og tyttebær)
 • 50 g. mango
 • Ceylonkanel til topping

 

How to:

Dag 1 (f.eks. kvelden):

Bland byggryn, havregryn, vann og kefir el. i en glasskål. Dekk til og la stå i romtemperatur over natta. Dette gjør bl.a. gryna lettere å fordøye.

Dag 2 (f.eks. morgenen etter):

Hell hele gryn-guffa i en kjele, med vann og alt. Tilsett kokosmelk, smør og salt, kok opp på svak/middels varme med lokk. Ta så av lokket og putre videre uten lokk, til væsken har redusert seg litt. Tilsett så egg og kollagen, la putre noen minutter til, under omrøring. Når du syntes grøten har en fin konsistens, tilsetter du bærene, rører om noen ganger og serverer i en skål. Topp med masse ceylonkanel og nyt. 

 

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

 

Challenge: plukk en søppelbit hver dag. Hvorfor?

De siste årene har jeg blitt mer og mer bevisst på søppel, søppelhåndtering, forbruk, resirkulering og miljøvennlige vaner generelt. Når man fokuserer på søppel i naturen, ser man det OVERALT! Når jeg nå går en tur til butikken eller til bussen ser jeg minst en bit søppel så og si overalt hvor jeg beveger meg. Etter at snøen begynte å forsvinne for alvor, for bare noen dager siden, har jeg plukket seks bæreposer med søppel, bare rundt firemannsboligen jeg bor i og rundt lokalbutikken. Hvor kommer søpla fra? Er det virkelig meg, deg og Ola Nordmann som kaster alt dette i naturen i tro om at det bare forsvinner? Det forsvinner ikke av seg selv! Plast forsvinner aldri, blir bare etter mange hundre år brutt ned til mikrosmå plastbiter som kalles mikroplast. Disse får vi i oss via blant annet fisk, drikkevann og øl. Plasten kommer altså tilbake til oss på tallerkenen. Jeg vil ikke spise og drikke plast, men dit har vi altså kommet!

 

 

Søppelet jeg har funnet er alt fra snusbokser til iPhone-ladere. Det jeg finner mest av på bakken er røykstumper, godteripapir og diverse små plastbiter. Nå bor jeg litt på “bygda”, så det er ikke så mye takeaway-emballasje her, men i Oslo ser jeg MYE engangsplast på avveie i gatene. Det er ikke bra! Plasten som ligger på bakken kan lett som en plett bli spist av en fugl eller fraktes til havet av vinden. Dyr klarer ikke å skjønne forskjell på plast og mat. Når magene deres fylles av nok plast, klarer de ikke å få i seg mat og de dør sakte (og pinefullt). Du så kanskje “plasthvalen” på TV? Den som døde av å ha magen full av plast? Den plasten, som havner i havet og som dyrene spiser, kan komme fra f.eks. sugerør, handleposer og q-tips mange tusen mil unna. Vinden er effektiv og frakter søppel fra hvor som helst, ut i havet. Og i 2050, er det spådd at det er mer plast enn fisk i havet, rent vektmessig, hvis vi ikke tar tiltak. Jeg vil ikke at det skal skje!

 

 

Problemet stopper ikke ved at dyr spiser plast. Dyr vikler seg også inn i plasten, blir kvalt eller setter seg fast, får da ikke tak i mat, sulter og dermed lider en lang og pinefull død. “Vanndyr” som er avhengi av å svømme til overflaten for luft, drukner. Helt forferdelig!

Et fint ordtak er at “ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt” – altså tanken bak hele bloggen min “Bare Litt”. Så, til challengen i dette innleggets tittel, “plukk en søppelbit hver dag”. Hvis du plukker opp en brusflaske fra bakken på vei til trening mandag, en bollepose på vei til jobben tirsdag, et godteripapir mens du løper til bussen onsdag, osv., vil det utgjøre 365 plastbiter iløpet av året. Tenk hvis vi alle hadde gjort det?! 😀 Vi vil ikke klare å fjerne all søpla på hele jordkloden, men vi kan bidra til at færre dyr dør, og vi “redder verden litt” – sånn som Live Nelvik.  Og når du først tenker over søpla ute i naturen, er sjangsen stor for at du etterhvert ønsker å gjøre mer. Snøballeffekten!

Så, hvem er med meg? Kommenter gjerne i kommentarfeltet – sammen kan vi gjøre en forskjell! 🙂

 

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

Hjemmelaget krydder- og hvitløksmør

Kryddersmør og hvitøksmør man får kjøpt, inneholder en del ting jeg ikke er så fan av, så jeg liker å lage det selv. Når det er så enkelt, er det ikke stress i det heletatt – tar meg ca 5 minutter. Jeg har somregel romtemperert smør stående, men hvis du kun har kjøleskapskaldt smør, tar det litt lenger tid (smøret MÅ ikke være romtemperert, men det gjør blandejobben mye lettere).

 

Ingredienser:

 • 50 g. romtemperert øko.smør (ikke margarin)
 • To små etter 1 stort hvitløksfedd
 • En liten neve med friske, kuttede urter (jeg brukte rosmarin og gressløk)
 • Et par drag med pepperkverna
 • Smak til med himalaya- eller havsalt

 

 

How to:

Bland alt utenom saltet i en bolle. Smak til med salt. Bruk med en gang, oppbevar i lufttett glass i kjøleskapet eller frys ned om du ikke bruker opp alt innen noen dager. Superdigg til å smøre inn kylling, fisk og kjøtt før du steker det! Smør det på brød eller bagett for å lage hvitløksbrød. Også godt til å steke grønnsaker i.

Hva bruker du krydder- og hvitløksmør til?

 

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

 

GIVEAWAY!

GIVEAWAY! For en uke siden la jeg ut en giveaway på Facebook-siden min. For de av dere som ikke har sett den, kan du vinne en (u)brukt Wonderbag (verdi 890 kr.), altså en slowcooker som ikke bruker strøm 🙂

Grunnen til at det står (u)brukt er at jeg kjøpte den via Finn.no av en person som kun hadde pakket den opp av esken men aldri brukt den. Hvorfor kjøpte jeg den via Finn.no, og ikke heller kjøpte den ny eller spurte NaturligLiv.no om de ville sponse meg med en? Jeg liker gjenbruk der det er mulig 🙂 Nå sier jeg ikke at det er dumt å kjøpe er dumt å kjøpe en Wonderbag, det er en fantastisk og miljøvennlig vare det! Men her hadde jeg muligheten til å kjøpe en ubrukt en som bare stod i et hjørne uten å bli brukt.

Hva må man gjøre for å vinne? Du må helt enkelt bare kommentere hva du ønsker å lese mer om og/eller hva du liker/misliker med denne bloggen på Facebook-siden min (link til innlegget her).

Vinneren trekkes søndag 29. april klokken 16.00. Lik og del gjerne, men det er absolutt IKKE nødvendig for å vinne 🙂

Vinneren kan hente premien i Oslo, Lillestrøm eller nær Løken i Aurskog-Høland. Jeg sender dessverre ikke. Denne gangen 🙂

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her

Mettende kirsebærsmoothie med omega-3

Jeg postet et bilde av kirsebærsmoothien min på Instastory for en ukes tid siden og spurte om dere var interessert i oppskrift. Det var dere, så her kommer den endelig 🙂 Den er mettende og næringsrik så jeg bruker ofte denne smoothien som frokost eller lunsj, ofte etter trening.

Ingredienser (OBS! Chiafrøene skal bløtlegges over natten):

 • 2 rå eggeplommer (gjerne økologisk)
 • 30 gram frosne grønne erter
 • 2 frosne puter med spinat eller rosenkål
 • 10 g. chiafrø bløtlagt i en slump kefir eller annen fermentert drikke (ca. 30 g.) over natta
 • 150 g. frosne kirsebær (jeg bruker Elsorado sine, fra Kiwi eller Meny)
 • 1 toppa ss. med Änglamark sin kokosmelk (jeg liker den best)
 • 1 banan (1/2 banan hvis du ikke vil ha smoothien så veldig søt)
 • 1/2 ts. potetmel
 • 1/2 ts. ceylonkanel
 • 1/2 scoop med Synergy sitt vaniljeproteinpulver (link her)
 • 5-10 g. MCT-olje
 • 5 g. Omega Cure eller Udos choise
 • 1/2 ts. MSM (kan sløyfes)
 • 1 ss. kollagenpulver (kan sløyfes)
 • 1 ts. kreatin (kan sløyfes)
 • Topping. Jeg har brukt: kakaonibs, mulbær og frysetørkede bringebær

How to (OBS! Chiafrøene skal bløtlegges over natten):

Bløtlegg chiafrø i kefir (eller annen fermentert drikke) over natta. Tilsett alle ingrediensen i en kraftig blender og blend til en glatt smoothie. Hell i en ønsket beholder og topp evt. med ønsket topping eller spis den som den er. Tips: jeg pleier ofte å lage en større posjon av chiapudding, altså blanding av chiafrø og kefir, så har jeg bløtlagte chiafrø klar til hele ukas smoothier.

Du tenker kanskje at det er litt ekkelt med erter og rå eggeplommer i en smoothie? Jeg kan love deg at man ikke smaker noen av de, de gir bare ekstra næring og eggeplommene gir i tillegg eksta smooth konsistens! Også lurer du kanskje på hvorfor jeg ikke bruker hele egget? Rå eggehvite inneholder nemlig stoffer som hindrer opptak av diverse næringstoffer, det gjør ikke eggeplommen. Jeg bruker derfor eggeplommer i smoothiene mine og eggehvitene i havregrøten min (oppskrift her), kaster ikke 🙂

Dette hendte med smoothien etter at bildene ble tatt.. Hehe, skulle bli et post workout meal.

 

Facebook her – Instagram her – Tise: @victorialundsrud – Finn.no: her