Sjokolade-chiapudding med eggeplomme

I dag skal en kollega pensjonere seg og det er invitert inn til kake på jobb. Jeg syntes vi har kake litt for ofte, så de siste månedene har jeg kjøpt med proteinpudding som jeg har spist samtidig som de andre har spist kake. Proteinpudding er litt dyrt og jeg har blitt litt lei, derfor bestemte jeg meg for å planlegge litt og ta med meg en næringsrik sjokolade-chiapudding i dag. Den er også sinnsykt god, så jeg tjuvsmakte litt før jeg gikk til bussen i dag tidlig 🙂

Ingredienser:

 • 2 toppa ss. kokosmelk
 • 1 dl. vann
 • 1 rå, økologisk eggeplomme (valgfritt. Puddingen smaker ikke eggeplomme)
 • 3 ss. chiafrø
 • 1 ss. råkakaopulver
 • 1 ss. kollagenpulver (valgfritt)
 • En klype hav- eller himalayasalt
 • En klype ekte vaniljepulver (valgfritt)

How to:

Bland alle ingrediensene i et glass. La det være igjen litt luft i toppen, chiafrøene vil trekke til seg væske og utvide seg. Sett på lokket og la det stå i kjøleskapet over natta. Når du våkner har du digg sjokopudding med mye næringstoffer som lecitin (fra eggeplomma, spesielt bra for hjernen), andre gode fettsyrer, antioksidanter, proteiner, fiber.. ja, mye bra 🙂 Topp den gjerne med bær eller frukt om du vil.

Følg meg gjerne på Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her

 

Få orden i kjøleskapet – kast mindre mat, spar penger og unngå stinkende, hårete overraskelser


Opplever du at appelsinene plutselig er råtne og gulerøttene mugne? Rynker du noen ganger på nesa når du åpner kjøeskapsdøra? Ser grønnsakskuffen din slik ut? :

Grønnsaksrester, blader og frø samler seg i allefall i bunnen av grønnsakskuffen min og hvis jeg ikke følger med på en stund, fører det til at grønnsakene i bunnen råtner og at det blir både litt mugg- og råte i bunnen. Ikke særlig digg!

I teorien er planen å ha orden og ha system i kjøleskapet, men det sklir ut titt og ofte. Her er i allefall en liste på hvordan man kan ha orden og oversikt i kjøleskapet sitt og unngå å kaste mat – det fungerer hvis man følger det!

 • Vask og tørk grønnsakskuffene, legg et tørkehåndkle i bunnen og legg grønnsakene oppå. Bytt ut tørkehåndkleet ca. en gang i uka eller ved behov. Tørkehåndkleet trekker til seg ekstra fuktighet fra grønnsakene slik at de holder seg lengre.
 • Sjekk gjennom de ferske grønnsakene i sammenheng med middaglaging, og bruk det som begynner å bli litt vissent. Legg slitne grønnsaker i litt isvann så kvikner de til.
 • Skriv ukesplan for den kommende ukens middager – gjerne restemiddag en dag, og storhandle en gang i uka.
 • Spis middagsrester til lunsj.
 • Tørk over kjøleskapets inn- og utside med en fuktig klut med vann og litt hvit eddik før storhandelen, da er det ofte lite mat i kjøleskapet og lett å komme til. Et møkkete kjøleskap inneholder mange bakterier som fører til at maten blir fortere dårlig.
 • Sett mat som er på tur til å bli dårlig i en egen kurv eller område i kjøleskapet slik at du har kontroll på hva som må brukes opp først.
 • Oppbevar oppkuttet frukt eller grønnsaker, restemat o.l. i lukkede beholdere som f.eks. gamle syltetøyglass, Weckglass, Norgesglass eller lignende.
 • Når du åpner melk, rømme, tomatpurè, juice e.l., skriv datoen på emballasjen med en tusj. Hvis du oppdager den lenge etter du har åpnet den, se, lukt og smak om det fortsatt kan brukes. Veldig mye holder seg overraskende mye lenger enn det som står på. 

Har du noen andre tips for å få orden på kjøleskapet eller unngå å kaste mat?

Følg meg gjerne på Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her 🙂

 

 

 

 

#kjøleskap #ikkekastmat #mat #tips #budsjett #blogg #spisoppmaten

Salat med kyllinghjerter <3

Denne uka har jeg og kjæresten min, Emil, laget en oppskriftvideo av en måte å tilberede kyllinghjerter på. Kyllinghjerter er ganske små, og det er litt spesielt å tenke på alle de kyllingene som skal til for å få så mange hjerter. At akkurat disse hjertene har banket inni mage kyllinger.. er spesielt. Jeg føler meg veldig takknemlig for at vi får spise disse hjertene fra kyllinger som har hatt et bra liv på en bra gård!

Det spises utrolig mange kyllingfilleter, -klubber og -vinger rundt omkring, så det er viktig å spise hjertene også. Det er viktig å spise hele dyret når man først skal ta livet at det. Det er likevel ikke så vanlig å spise kyllinghjerter, så vi har laget en liten video hvor jeg viser én måte å tilberede kyllinghjerter på 🙂 Vi viser også Emil, som smaker det for første gang. Jeg syntes det er kult at han prøver det!

Kyllinghjertene vi brukte er fra Homlagarden og er kjøpt på Ur kraft + kolonial på Grünerløkka i Oslo. Kyllinghjerter er ikke så lett å få tak i, som er veldig synd, men jeg vet også at noen Meny-butikker har det. Tror også at EkteVare på Sagene og Mølleren Sylvia i Oslo har det. Vet du om fler som selger kyllinghjerter? Kommenter gjerne under 🙂

Hvis du trykker på denne linken kommer du til YouTube-videoen vår, håper du liker den 🙂 (Kyllinghjertene kan deles i to og du kan fjerne blodårene om du ønsker. Vi gjorde ikke det). Legg gjerne igjen en kommentar, enten det er her eller på YouTube. Vi setter stor pris på både konstruktiv kritikk og positive tilbakemeldinger 🙂

Følg meg gjerne på Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her

Nicecream, sunn is med kun èn ingrediens!

I går så jeg og kjærseten filmen “The Hateful Eight” og spiste nicecream. Altså is av kun frosne bananer. Det er en liten stund siden sist vi spiste det og den første biten var helt himmelsk i munnen! Det er altså så digg! Både på smak, konsistens og innhold (den er perfekt hvis du ikke tåler melk og savner softis). Derfor fikk jeg lyst til å reposte dette gamle innlegget og oppfordre deg til å lage denne sinnsykt enkle og digge isen i dag 😀 Bare beregn noen timer, for bananene må ligge en liten stund i fryseren.  

Dette er en skikkelig god, billig og enkel is som kan minne litt om softis. Sunn er den også! Den kan med fordel spises rundt trening eller på kvelden da den inneholder mye karbohydrater (fruktsukker) og kroppen vår er glad i karbs på de tidspunktene. Denne isen er så god at kjæresten min foretrekker denne isen framfor is fra butikken, og det sier sitt, fordi han er GANSKE glad i is!

 

Ingrediens:

Bananer, gjerne godt modne – da er de søtest i smak


Bananer kjøpt på tilbud p.g.a. brune flekker. Kuttet i skiver og puttet i plastpose.

How to:

 • Skjær bananene i skiver, legg de flatt i en plastpose og putt i fryseren (2 bananer er nok til 2 små/middels posjoner).
 • Når de er frosne (tar bare et par timer), tar du de ut av fryseren og lar de ligge i romtemperatur i noen få minutter slik at du lettere kan knekke de fra hverandre
 • Knekk opp bananene i biter og kjør de i en food processor til det blir en glatt masse.
 • Ferdig!


Myk bananis klar til å spises. Sjekk den konsistensen, NAM!
 

 • Server gjerne isen med topping som f.eks. rå sjokolade, kakaonibs, nøtter, tørkede eller friske bær, kokosflak, e.l. Vi liker best å strø over litt ekte lakrispulver og servere ved siden av rå kladdkaka (oppskrift kommer i eget innlegg).

Tips: Hvis du ikke serverer isen med noe det er fett i, tilsett gjerne litt fett (f.eks. MCT-olje, økologisk fløte, kokosmelk) i ismassen. Dette er fordi banan inneholder fettløslige vitaminer som vitamin-A og -E og trenger derfor fett for å tas opp i kroppen.

Tips: Hvis du har problemer med at bananene ikke blendes til myk is så fort som du ønsker er det fordi de fortsatt er litt for frosne. Da kan man tilsette litt væske som f.eks. fløte, ku-, havre- eller kokosmelk. 

Husk å gjenbruke eller kildesortere plastposen etter bruk 🙂


Bananis toppet med kakaonibs, ekte lakrispulver og bringebær.

 

Har du smakt nicecream før? Fikk du lyst til å teste?

Følg meg gjerne på Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her 🙂

 

#mat #helse #sunt #raw #rawfood #naturlig #vegan #vegansk #vegetar #banan #blogg

Skal du bort i flere dager? Dette kan du gjøre med maten, ikke kast den!

De gangene jeg og kjæresten min skal ut av leiligheten over flere døgn, pleier vi å planlegge å spise opp maten som kan bli dårlig fram til vi kommer tilbake. Tørrvarer som mel og pasta tenker vi ikke over. Det er ikke hver gang det klaffer, for å si det sånn – det er ofte en del mat igjen i kjøleskapet som burde vært spist opp før avreisedagen. Så, hva gjør vi med den maten slik at den ikke skal bli dårlig? Her er noen eksempler og tips:

 • Grønnsker: vask de og kutt de opp. Putt de i fryseren og bruk i suppe senere.
 • Rømme, fløte, melk, gulost, kremost, osv: putt i fryseren og bruk i sauser senere. Bildet over er av en åpnet rømmeboks som vi kastet i fryseren før vi dro bort i jula. Tok den opp for et par uker siden og puttet den i en gryte. Rømma hadde krystallisert seg, men det smakte likevel bra!
 • Brød: skjær det i terninger og putt i fryseren (evt. putt det i fryseren helt hvis du ikke har tid til å kutte det opp) og lag krutonger av det senere. Bare tin det opp og rist det i en stekepanne eller på et stekebrett (evt. med litt smør og urter). Enklere blir det ikke 🙂
 • Kjøttpålegg: putt i fryseren. Ta den opp og tin det når du kommer hjem, da er det like godt.
 • Frukt og bær: fjern deler du ikke skal spise, som f.eks. appelsinskall og kjernehus, kutt frukten i biter og frys ned. Kan brukes i soothie senere.
 • Juice: putt rett i fryseren og bruk i smothie senere.

Felles for tipsene her er å legge maten i fryseren. Der holder den seg fin til du kommer hjem og det er kjempeenkelt 🙂 Man slipper å kaste mat, og på den måte sparer man miljøet og lommeboka. Vinn-vinn!

Planlegger du matinnkjøp før du skal reise bort? Har du noen andre tips til å unngå å kaste mat før man drar bort? Kommerter de gjerne under 😀

 

Følg meg gjerne på Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her 🙂

Cloud bread i Viki style

Cloud bread er ingen ny oppskrift, andre folk har laget det i mange år og jeg tror det var spesielt populært i fitnessmiljøet for noen år siden, kanskje det fortsatt er det.. Ikke vet jeg, jeg er ingen fitnessutøver 🙂 I forigårs prøvde jeg meg på cloud bread for første gang. De fleste oppskriftene inneholder fettfri kremost og det er jeg ikke helt fan av. Jeg liker at matvarene jeg spiser er så lik den naturlige formen som mulig, og ost har et naturlig fettinnhold. Er ikke fanatisk, men velger det der jeg kan. Derfor byttet jeg ut den fettfrie kremosten med kokoskrem og cottage cheese. Jeg tok utgangspunkt i Buff Dudes sin oppskrift (link her) og gjorde den om slik jeg vil ha den. Smakte veldig godt ovnsbakt med hvite bønner og ost på toppen eller som burgerbrød til sei-burgere. Kan egentlig erstatte brød på generell basis, der man har lyst 🙂

Ingredienser:

4 eggehviter

1/4 ts. bakepulver

4 eggeplommer

2 ss. cottage cheese

2 ss. kokoskrem (det tjukke laget som legger seg på toppen av kjøleskapskald kokosmelk)

 

How to:

Skill eggehvitene fra eggeplommene og putt de i forskjellige boller. Viktig at det ikke kommer med noe eggplomme oppi eggehviten, men det går fint om man får eggehvite i eggeplommene. Tilsett bakepulver til eggehvitene og visp helt stivt med en elektrisk visp. Man skal kunne holde bollen opp-ned uten at noe renner ut.

Bland eggeplommer, cottage cheese og kokoskrem i en annen bolle. Rør forsiktig inn denne blandingen i de stive eggehvitene, prøv å opprettholde så mye fluffyness som mulig.

Bruk en skje til å legge runde klatter på et stekebrett. Stekes midt i ovnen på 150 grader i ca. 30 minutter. Følg med på slutten slik at de ikke svir seg. De skal være ganske så gyldne på toppen, man skjønner når de er ferdige. Avkjøl på rist og bruk til hva nå enn du bruker brød til 🙂

Bilde fra mitt første forsøk. Her droppet jeg eggeplommer da jeg hadde et glass med eggehviter liggende i kjøleskapet. Det gikk helt fint! Eggeplommene hadde jeg brukt rå i smoothie.

Det øverste bildet er også fra batchen uten eggeplommer. Det midterste bildet er fra en batch med eggeplommer, slik oppskriften er beskrevet i dette innlegget.

 

Har du smakt cloud brød før? Hvis ikke, fikk du lyst til å prøve?

Følg meg gjerne på Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her 🙂

Hjemmelaget snickers-granola

Granola kan brukes til mye rart, er næringsrikt og metter lenge. Å lage den selv er lekende lett og noe de aller fleste får til. Dessuten vet du hva som er i den og det blir ofte billigere enn å kjøpe ferdiglaget. Oppskriften jeg deler i dag er en av granola-typene jeg og typen ga bort til jul i fjor. Familiene våre fikk hvert sitt Norges-glass med granola oppi. Jeg lager ofte nøtte-granola også, og leker meg ofte med frø, nøtter og andre matvarer jeg har i hus. Man tar det man har-prinsippet fungerer supert når man lager granola 🙂 Jeg bruker ofte noen spiseskjeer granola som topping til kefir, cottage cheese eller smoothie, og det gir en deilig smak og god crunch til måltidet. Man kan også bruke den oppå nicecream (oppskrift her), vanlig iskrem eller fruksalat. Det er gøy å eksperimentere, smake og leke seg fram til nye retter og smaker. PS! Hvis du vil ha en ekstra magevennlig granola, kan du tilsette litt ekstra salt, og vann til du har en grøtlignende konsistens og la blandingen stå i romtemperatur over natten. Må da stekes lenger enn i oppskriften under, da det er mer væske som skal fordampe.

 

Ingredienser til 1 stort Norges-glass (ca. 2 liter)

Bruk gjerne økologiske ingredienser

 • 200 gram peanøtter (f.eks. fra Änglamark (Coop))
 • 150 gram havregryn
 • 30 gram sesamfrø
 • 50 gram gresskarkjerner
 • 50 gram linfrø
 • 2,5 ss. kakao
 • 6 ss. honning, eller annen søtning du liker (smak deg fram)
 • 1 klype ekte vaniljepulver
 • 3 ss. kokosolje
 • 1/2 dl. vann (eller mer hvis du bløtlegger over natta)
 • Litt hav- eller himalayasalt

 

(Bilde: smoothie toppet med granola og kakaonibs)

 

How to:

Bland alle ingrediensene i en langpanne. Stek på midterste rille i ovnen på 100-130 grader i rundt 30 min. eller til alt er tørt. Rør underveis. Du kan godt ha en tresleiv mellom døra og ovnen slik at den står på gløtt på slutten av steketiden. Bare følg med så det ikke begynner å brenne.

Jeg brukte knuste linfrø her, men etter å ha lest dette innlegget av Berit Nordstrand (link her) og lærte om blåsyra i knuste linfrø, har jeg redusert inntaket. Helsedirektoratet skriver at blåsyra reduseres hvis den stekes på minimum 100 grader over minimum 20 minutter, så det å spise litt linfrø i granolaen går nok fint. Men jeg holder meg til litt. Har du noen formening om inntaket av knuste linfrø og blåsyre? Begrenser du inntaket?

Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her

Blomkålpizza – næringsrik helgekos

Vi er ganske glad i pizza og liker sunnere alternativer til junkfood. Denne blomkålpizzaen har vi spist i noen år nå, og vi digger den! Litt morsom back story har den også. Jeg spurte Emil for noen år siden om vi kunne prøve oss på blomkålpizza en lørdag siden jeg syntes det så spennende ut. Han svarte noe som at “æsj, det hørtes ikke noe godt ut”. Rundt et år senere roper han på meg fra sofaen etter å ha sett en YouTube-video av Buff Dudes “Viki, se på denne pizzaen, den ser bra ut! Det er blomkål i bunnen”. Så da testa vi blomkålpizza da, fordi Buff Dudes sayed so 😉 Vi digga det begge to og har spist det siden.

Uansett, utgangspunktet vårt var i Buff Dudes sin blomkålpizza (link her), men vi har endret den iløpet av årene og gjort den vår egen. Her er en videooppskrift på blomkålpizzaen vår 🙂 


Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her

3 tips til bruk av ting som ellers går i søpla

Jeg er veldig for å bruke mest mulig av en matvare og la så lite som mulig gå til spille. For eksempel grønnsakskall, kaffegrut og stekefett. Derfor gjør jeg noen tiltak i hverdagen for å utnytte det jeg har til det fulle.

1. Sitrusskall

Visste du at du kan lage ditt eget helt naturlige vaskemiddel av sitrusskall og hvit eddik? Det er enkelt og kjempebillig. Jeg bruker kun økologisk sitrusskall til dette, da jeg ikke liker sprøytemidlene i “vanlig” frukt. Det eneste man trenger er sitrusskall, hvit 7% eddik, et glass med lufttett lokk og en tom sprayflaske. Fyll glasset med sitrusskall, fyll opp med hvit eddik og la det stå i et par uker til en måned. Etter noen uker vil eddiken få en gulfarge slik som på bildet over og blandingen vil lukte av sitrus. Sil av skallet (gjerne gjennom et kaffefilter for å fjerne alt grums) og hell blandingen over på en sprayflaske. Du kan bruke blandingen ren, som den er, eller blande den med vann. Jeg pleier å blande 50/50 med vann. Kan brukes til å vaske nesten over alt, bare vær forsiktig på steder du vet ikke tåler syre. Husk på at selv om eddik er helt naturlig, er det en syre. Vær derfor forsiktig mens du håndterer eddik.

PS: Du kan bruke sterkere eddik om du ønsker, men da anbefaler jeg å vanne den ut ekstra mye i sprayflasken.

 

2. Stekefett

Når jeg steker noe i jernpanna mi, setter det seg alltid litt fett, krydder og rester av hva jeg nå enn har stekt, i panna. Jeg tilsetter derfor en skvett vann til panna når jeg har fjernet all maten,skraper lett med en stekespade i bunnen og heller stekesjyen over i et glass med lokk. Det samme gjør jeg med fettet og saftene som har rent ned i stekebrettet etter jeg har ovnsstekt diverse mat. Setter det i kjøleskapet og bruker det i saus eller gryte, det gir en supergod smak. Stekesjyen kan også fryses hvis man ikke skal bruke den de nærmeste dagene.

 

3. Grønnsakskall

Jeg skreller sjeldent grønnsaker, men skrubber de heller og spiser de med skallet på. Mye av vitaminene sitter nemlig i skallet. Men de gangene jeg skreller grønnsakene våre, putter jeg det i en pose og legger i fryseren. Ved en senere anledning, fyller jeg bare på med mer skall i posen. Løk skreller jeg for eksempel alltid. Skallet kan nemlig brukes til å lage deilig kraft. Bare tilsett skallet mens du koker kraft av bein eller man kan koke grønnsakskraft av det. Her er en link til en YouTube-video hvor jeg viser hvordan man lager kraft.

 

Har du testet noen av disse tipsene før? Del gjerne i kommentarfeltet 🙂

Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her

Superbillig og naturlig skyllemiddel som fjerner vond lukt

Jeg sluttet med vanlig skyllemiddel og vaskemiddel for noen år siden. Helt ærlig syntes jeg mange av de luktet godt, men ingredienslista derimot, likte jeg ikke! Både kjæresten min og jeg har sensitiv hud og kjæresten min merker stor forskjell om klærne og sengetøyet blir vasket med vanlig vaskemiddel og skyllemiddel eller naturlig vaskemiddel og skyllemiddel.

Det vi bruker nå, er rett og slett vanlig 7% hvit eddik fra matbutikken. Bare en liten slump i skyllemiddel-kammeret før man setter på en load med klær, håndkler, sengetøy eller hva nå man vasker. Nå tenker du kanskje “what, jeg vil ikke at klærne mine skal lukte eddik!”. De blir ikke luktende eddik 🙂 Innimellom kan det lukte det litt eddik med en gang man tar klærne ut av maskinen (hvis jeg har helt i for mye eddik), men den lukta fordufter så fort klærne er tørre. Dessuten fjerner eddiken svettelukt og annen nasty lukt. Naturlig, effektivt og billig, vinn-vinn-vinn!

I bildet over har jeg helt vanlig hvit eddik over på en gammel brusflaske, syntes det ser mye finere ut på benken 🙂

Har du prøvd eddik som skyllemiddel før? Hva syntes du om det?

Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her