Vask sykkelen og du har glede av den lenger

Har du vasket sykkelen i år? Det hadde ikke jeg før jeg fikk ut fingeren og gjorde det i dag – og det var ikke lite skitt som var å finne. Hvis man vasker og smører sykkelen jevnlig vil den vare mye lenger enn om man bare bruker den og lar den være. Da varer sykkelen lenge og man slipper å kjøpe ny – bra for lommeboka, bra for miljøet. Jeg har kjøpt meg de søteste, miljøvennlige sykkelrengjøringsproduktene som også lukter utrolig godt!

Alt du trenger er, så vidt jeg har skjønt, bare vanlig mild såpe, en bøtte med lunket/varmt vann, en børste (f.eks. en gammel oppvaskbørste), en tørr fille som ikke loer (gammel t-skjorte?) og sykkelolje. Du trenger altså ikke å kjøpe spesialprodukter, men bruk gjerne miljøvennlig såpe som f.eks. castilesåpe, oppvasksåpen til C Heyerdahl eller Sonett. Hvis du er usikker på hvor man skal olje og hvor man skal gnikke, finnes det mange bra filmer på Youtube. Bare søk “how to clean a bike” for eksempel. Husk å ikke la såper med skumle ingredienser og kjemikalier renne rett ut i naturen(!), vask da gjerne på et sted som har en ordning for dette, f.eks. på selvvaskområdet på en bensinstasjon.


Rengjøringsproduktene og oljene jeg brukte er fra Britiske Green Oil (link til deres hjemmeside her). De bruker kun resirkulert plast i emballasjene sine, og alle ingrediensene de bruker er uten gufne og skadelige ingredienser og er nedbrytbare i naturen. Bra for meg, bra for deg, bra for miljøet! Det står også mange små morsomme setninger på flaskene, som f.eks. på den ene oljen:  “Do not drink. Not recommended for hair use. May result in very greasy 1940’s look”. I tillegg ser det ut som om etikettene er satt på for hånd siden de er litt skjeve. Jeg syntes det er fantastisk sjarmerende. 


Fra multirengjøringsmiddelet, jeg syntes det er kjempekult!

Jeg kjøpte produktene fra www.sykkelkomponenter.no og jeg ser at de har 40% avslag på alle produktene fra Green Oil nå – hvis du skulle ønske å kjøpe disse fantastiske produktene.

Nå sitter jeg her med oljete, svarte hender og armer og føler meg litt kul – litt sånn som pappa så ut etter at han hadde mekka bil når jeg var liten.

Vasker du sykkelen og bilen med miljøvennlige produkter?

 

#sykkel #vårrengjøring #naturlig #helse #organic #greenoil #sykkel #blogg #vår

Hjemmelaget, naturlig luftfrisker


Konvensjonelle luftfriskere inneholder mange gufne, syntetiske ingredienser. Når man får disse ingrediensene i form av spray, lys og damp, trekker vi stoffene ned i lungene. Dette er vist å være skadelig og kan føre til astma og andre luftveisplager (blant annet!). Derfor har jeg ingen gufne ingredienser i produktene jeg bruker til å vaske og friske opp hjemmet mitt med. Sitron derimot er helt naturlig og har mange positive egenskaper som blant annet er den antiseptisk og virushemmende. 

Jeg bruker sitron hver dag, så det blir en del skall. Sitronskall og sitrusskall generelt kan brukes til mange ting, blant annet luftfrisker. Sitron og annen sitrus har eteriske oljer i skallet som lukter kjempegodt. Sitrusskall er dessuten noe de fleste stort sett kaster i matsøpla uansett, så her blir det ferdige produktet på en måte gratis.

 


 

Hjemmelaget luftfrisker uten gufne ingredienser:

Bruk helst økologisk sitrus, da unngår du spøytemiddel-rester.

Alternativ 1: Kutt eller riv valgfri mengde sitrusskall i små biter (gjerne mindre enn du ser på bildet, da lukter det mer). Legg i en skål, tallerken eller lignende.

Alternativ 2: Riv eller skjær sitronskall i mindre biter. Legg det i en liten kjele, hell over vann og sett på lokket. Sett på varmen og vent til det fosskoker. Sett kjelen på en bordskåner i valgfritt rom. Løft av lokket og la stå (pass på at det ikke er noe inntil som kan ta fyr).

Nå lukter rommet friskt av sitrus selv om lukten ikke varer like lenge som konvensjonelle luftfriskere. Husk å ikke la skallet ligge til det blir dårlig, da får man motsatt effekt.

 


Sitronskall på badet gir en god og frisk lukt.
 

 

#naturlig #sitron #luftfrisker #helse #blogg

Økologiske blåbær


Når jeg var liten plukket jeg bøtter på bøtter med blåbær i skogen med bestemor, mamma og søsknene mine hver sommer. Nå som jeg har blitt eldre har det blitt mye mindre blåbærplukking, men lysten er der – så i år skal jeg plukke mange kilo! Gratis supermat. Men når man ikke har egenplukkede blåbær i fryseren, er det greit å kunne kjøpe bra blåbær på butikken. Med bra blåbær mener jeg økologiske blåbær av god kvalitet. Meny og Joker har en stund solgt økologiske, frosne blåbær fra Eldorado for ca. 90 kr./kg. En bra pris syntes jeg. Men i går fant jeg også ferske, store, økologiske blåbær hos Meny (35 kr. for en liten boks, litt stiv pris..) og økologiske frosne blåbær hos Rema 1000 til 80 kr./kg. Dette begynner å ligne på noe, jeg syntes det er skikkelig bra!

Så hvis din lokale Rema 1000, Meny eller Joker (evt. andre butikker som fører Eldorado) ikke har det inne, spør om de kan ta det inn. Muligheten er der 🙂 Nå har jeg fryseren full fram til blåbærsesongen er i gang og kan lage deilige blåbærsmoothier og blåbærsyltetøy til pannekakene.

Rema 1000 selger nå også frosne, økologiske jordbær og mango til samme pris som blåbærene. Genialt!

 

#økologisk #bær #mat #helse #blogg #sunt #hverdag #tips

Blåbærsmoothie som et fullverdig måltid

Du tenker kanskje at smoothie kun er en snack eller et mellommåltid? Det kan være det, men også et fullverdig måltid – det kommer helt an på hva man putter oppi! Denne smothien er proppfull av sunne fettsyrer, lettfordøyelige proteiner, karbohydrater, fiber, gunstige bakterier, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Bruk gjerne økologiske ingredienser (eller bær du har plukket selv). Jeg slumper alltid, men her kommer en omtrentlig oppskrift:

 

Ingredienser:

Nok til 1 litt sulten person

 • 1-2 ss. knuste chiafrø (bruk kaffekvern eller en Nutribullet-blender)
 • 1-2 ss. knuste linfrø (bruk kaffekvern eller en Nutribullet-blender)
 • 1-2 dl. kefir
 • 1 ss. kokosmelk
 • 1 liten avocado
 • 1 ss. Omega Cure
 • 2 dl. frosne blåbær
 • 1 banan
 • 1 rå eggeplomme fra økologiske og frittgående høner
 • 1 ts. ceylon-kanel
 • 2 ts. Purely Greens
 • 2 puter frossen spinat
 • 1 scoop (ca. 5 gram) kreatin
 • 1 scoop proteinpulver med vaniljesmak (jeg bruker Synergy sitt)

How to:

Bland alle ingreiensene oppi en blender, bytt eventuelt ut noen ingredienser eller sløyf noen om du ønsker. Ha evt. oppi mer væske hvis blandingen ikke går rundt. Topp med ønsket topping som f.eks. ferske bær, nøtter, kakaonibs, bipollen, hjemmelaget müsli, oppkuttet frukt, eller spis den som den er.

Kos deg i sola 🙂

 

#sol #smoothie #økologisk #blåbær helse #sunt #blogg #mat 

Restepannekaker med surdeig (eller det du har av rester)


Jeg er skikkelig glad i pannekaker, enten de er søte til dessert eller vanlige middagspannekaker. Man kan også bruke de til nistemat med pålegg. Et pluss er at disse lages på restene du har i kjøleskapet og er proteinrike og mettende. Egg, blomkål, gulerot, kremost, bananer, cottage cheese, melk, kefir.. Bare fantasien setter grenser 🙂

 

Ingredienser:

Eggehviter (jeg bruker eggeplommer i smothiene mine) usikker på hvor mange jeg brukte, men se bilde for å få en formening.

Et par ss. snøfrisk naturell

1/2 banan

Noen dryss salt

Et par dl. surdeigstarter (rester etter “mating” som jeg)

Kanel


Eggehviterester, surdeigrester og en brun banan.

 

How to:

Kast alt oppi en blender og kjør til massen blir glatt. Stek gyldne i en stekepanne med smør. Om du vil ha store eller små pannekaker (eller lapper heter det hvis de er små som her) bestemmer du selv.

 

Nyt med godt pålegg, evt. som dessert hvis du velger å ha i mer banan.

 

#pannekaker #lapper #surdeig #restemat #blogg #oppskrift #hjemmelaget #helse #mat

Kjøp mat som er på tur til å gå ut på dato – spar penger og miljøet


Kjøper du mat som er satt ned i pris på grunn av kort utløpsdato? Gjør man det, kan man spare mye penger og redusere matsvinn. Visste du at det er forskjell på “best før” og “siste forbruksdag”? Hvis en matvare er merket “best før” betyr det bare at den faktisk bare er best før, ikke dårlig etter. En melk er faktisk like god en måned etter utløpsdato så lenge den har blitt oppbevart i kjøleskap. Kjøtt er ofte merket “siste forbruksdato” og det betyr at det er siste dag det er anbefalt at den brukes. Men hvis du legger matvaren i fryseren varer den myyye lengre! Slik som på bildet i toppen her: røkelaksen hadde siste forbruksdag 29.06.2016, men ble putta i fryseren og er like god nå. Egg kan også bruker LENGE etter utløpsdato, til og med hvis de har stått på kjøkkenbenken og ikke i kjøleskap. Se, lukt og smak før du i verstefall kaster maten 🙂

 

#mat #bestfør #ikkedårligetter #økologisk #laks #blogg #vår

Kjøp brukt og ta vare på det du har – unngå dårlig helse og dårlig inneklima

Vi kjøper mye nye ting her i Norge. Klær, sko, møbler, interiør, byggematerialer, kjøkkenutstyr, osv. Ting er så billig at når noe blir ødelagt – kjøper vi heller nytt og kaster det gamle, enn å reparere det vi allerede har eller kjøpe brukt. Å produsere ting belaster miljøet enormt, særlig hvis tingene produseres i land hvor det er mangel på foreskrifter og HMS. Skadelige kjemikalier slippes rett ut i naturen, folk blir syke og skadet, og alt for mange dør som følger av dette. Rester av disse kjemikaliene sitter igjen i tingene vi kjøper – ikke bare ting som er produsert i land som bruker heavy kjemikalier. I Norge er mange helseskadelige stoffer lov. Eksempel: Impregneringsmidler (impregneringsspray, lærfett, skokrem og rensemidler) brukes for at tekstiler og sko skal holde seg myke. Mange impregneringsmidler inneholder et nasty stoff som kalles PFOA (Per- og polyfluorerte stoffer, du kan lese mer om stoffet her) og kan også inneholde løsemidler. Disse midlene brukes i mange av klærne og utstyret vi kjøper. Når stoffet fordamper er det svært skadelig på både helse og miljø. Det verste er at de produktene man finner slike stoffer i ikke inneholder innholdsfortegnelse. Hvordan skal man da vite at buksa, bagen eller teltet man kjøper inneholder fæle stoffer? Jo, her er noen eksempler på hva du kan gjøre:

 • Ta vare på det du allerede har. Kjemikalier og fæle, skadelige stoffer fordamper litt etter litt etter bruk og vask. En turbukse som er 3 år gammel inneholder minimalt med fæle stoffer på grunn av nettopp vask og bruk.
 • Blir noe ødelagt, reparer det. Gjør det selv eller send det til en skredder, skomaker, kjøleskapstekniker, sveiser, e.l… Kanskje du kjenner noen som er flinke til å sy og du kanskje er glad i å bake brød, da kan du foreslå et nybakt brød mot en syjobb. 
 • Kjøp brukt. Samme som punktet over: varen er brukt og vasket av en annen person og de fleste fæle stoffene har fordampet. I tillegg skåner vi miljøet for alle de ressursene det tar å lage et nytt produkt – f.eks. vann, kjemikalier, arbeidskraft, strøm og transport. Du sparer også penger.
 • Hvis du absolutt ønsker eller må kjøpe noe nytt, tenk gjennom om du virkelig trenger varen. Hvis du ender på at du skal kjøpe noe nytt, tenk kvalitet. En kvalitetsvare varer mye lengre enn en vare med dårlig kvalitet. Det koster litt mer, men du vil mest sannsynlig spare penger i det lange løp, den varer jo mye lenger!
 • Se etter sertifiseringer, kjøp gjerne økologisk. F.eks. en svanemerket bukse, såpe eller konvolutt er mye mer skånsom for oss som mennesker og miljøet (mer om Svanemerkets krav her).

Forslag på steder man kan selge eller kjøpe brukte ting:

 • Finn.no
 • Appen “Schpock”
 • Appen “Tise”
 • Appen “Letgo”
 • Loppemarkeder
 • Kjøp- og salggrupper på Facebook

 

Forslag på nettbutikker som har utvalg av økologiske varer (skriv “økologisk” eller “organic” i nettsidens søkefelt):

 • Zalando.no – klær og sko.
 • Nelly.com Nelly.com – klær og sko.
 • miinto.no – klær og sko.
 • Ellos.no – klær, sko, sengetøy, håndkler, leker, tepper.
 • Brandos.no – klær og sko.
 • GoBaby.no – garn og bomullstoff + bøker om økologisk planting.
 • Naturligliv.no – husholdningsartikler, hudpleieprodukter og mat + mer.
 • AgentM.no – plastfri emballasje, kluter, handlenett + mer.
 • Naturkilden.net – tekstiler, hudpleieproduketer, mat, bøker, leker, kjøkkenutstyr, hygieneprodukter, ansiktsmalin + det meste man trenger
 • Babystore.no – Klær og ting til baby, barn og foreldre.
 • Mido.no – klær, solbriller, belter, vesker og undertøy.

(Inneholder noen affiliatelinker)

Kjøper du brukt? Er du en bevisst forbruker? Har du noen andre forslag, kommenter gjerne 🙂

#blogg #helse #bevisst #forbruker #kjøpbrukt #tavarepådetduhar #secondhand #økologisk #svanemerket #klær #shopping #miljøvennlig #hverdag #vår

 

Digg, billig og sunn fiskesuppe med billig, men likevel kvalitetfisk


Du vet de frosne blokkene med sei eller torsk?! De som veier rundt 600 gram og koster bare litt over 20kroningen. Den er genial å bruke i fiskesuppe! Sei og torsk er frittfanget fisk, rik på proteiner, vitaminer og mineraler – spesielt kalium, fosfor og jod. Det er genialt det – billig, godt og sunt! Basen lager du av plantemelk, kumelk, fløte eller kokosmelk. Jeg foretrekker å bruke økologisk fløte og litt kokosmelk da det er rikt på sunne fettsyrer, mens fisken er ganske mager. Dessuten gir det god smak. Av grønnsaker, bruker du bare det du liker og har liggende i kjøleskapet. Denne suppen lagde jeg slik:

Ingredienser:

2 STORE posjoner

 • 1 klatt smør (til steking) – ikke margarin
 • 1 gul løk eller rødløk
 • Et par fedd hvitløk
 • 3 dl. økologisk fløte
 • 2 ss. kokoskrem (den harde delen som legger seg på toppen av kokosmelka etter den har stått kaldt)
 • 1 selleristang
 • 2 små gulerøtter
 • 1 tomat
 • 1 hel liten purre
 • MASSE krydder som basilikum, timian, pepper, rosmarin, cayennepepper og gurkemeie
 • Himalaya- eller havsalt uten antiklumpemiddel – smak til
 • Litt vann
 • 1 tint blokk med frossen sei fra Xtra

How to:

 • Kutt løken i biter og stek den klar i smør sammen med litt krydder
 • Tilsett fløten og kokoskremen
 • Hakk resten av grønnsakene i biter og tilsett
 • La koke opp på medium varme, sett så ned til lav varme og la suppen putre i 20 minutter
 • Tilsett fisken, evt. litt mer fløte eller vann så væsken dekker fisken
 • Kok opp og la småkoke i 20 min. Tilsett mer krydder underveis, smak til.
 • Servèr med bacon fra frittgående griser, hvitløksbrød eller noe annet digg du liker.

Bruk gjerne kraft som 50% av væsken og andre grønnsaker hvis du har noe annet liggende i kjøleskapet eller foretrekker noe annet.

Blir det mer igjen er dette godt å spise til lunsj dagen etter.

 

#mat #fisk #billig #budsjett #sunt #helse #blogg

Sunn sjokoladepudding og vaniljesaus uten tilsatt sukker – lys sjokolade og mocca-sjokolade variant


Den lyse varianten smaker litt som piano sin lyse sjokoladepudding, mens den mørke smaker litt som moccabønner i puddingform. Den lyse varianten er uten hvitt raffinert sukker, mens den mørke mocca-varianten inneholder bittelitt sukker da den er tilsatt mørk sjokolade.

Lys sjokoladepudding:

2 små posjoner

 • 2 dl. økologisk fløte
 • 1 dl. økologisk helmelk
 • Søtning, smak til (jeg brukte 1 ts. kokosblomstsukker, 1 ts. sukrinmelis, 1 ts. lys fibersirup, 2 dråper stevia karamell og 2 dråper stevia vanilje)
 • 2,5 ts. gelatinpulver (gjerne økologisk)
 • 3-4 ts. råkakaopulver (evt. bakekakaopulver)

How to:

 • Varm melk, fløte og litt søtning i en kjele på middels varme til det begynner å ryke (ikke koke!)
 • Ta kjelen av varmen.
 • Rør inn gelatinen (ikke rør kraftig, da blir det mye skum) og råkakaoen. Rør til gelatinen er oppløst.
 • Smak, tilsett evt. mer søtning.
 • Hell over i Norges-glass, Weckglass, glassbolle eller lignende.
 • Sett i kjøleskap, etter ca. 2 timer er den stiv nok til å spises.

Mørk mocca-sjokoladepudding:

2 små posjoner

 • 2 dl. økologisk fløte
 • 1 dl. økologisk helmelk
 • Søtning, smak til (jeg brukte 1 ts. kokosblomstsukker, 1 ts. sukrinmelis, 1 ts. lys fibersirup, 2 dråper stevia karamell og 2 dråper stevia vanilje).
 • 2,5 ts. gelatinpulver (gjerne økologisk)
 • 80 g. Änglamark mørk sjokolade med kaffesmak (selges på flere Coop-butikker)

How to:

 • Varm melk, fløte og litt søtning i en kjele på middels varme til det begynner å ryke (ikke koke!)
 • Ta kjelen av varmen.
 • Rør inn gelatinen (ikke rør kraftig, da blir det mye skum) og sjokoladen i biter – rør til alt har smeltet.
 • Smak, tilsett evt. mer søtning.
 • Sil blandingen over i Norges-glass, Weckglass, glassbolle eller lignende.
 • Sett i kjøleskap, etter ca. 2 timer er den stiv nok til å spises.

Vaniljesaus (link til tidligere innlegg her):

 • 3 dl. økologisk fløte
 • 2 dl. økologisk melk
 • 5 eggeplommer fra glade høner
 • 1 ts. ekte vaniljepulver (evt. vaniljefrø fra 1 vaniljestang)
 • 2 dråper stevia
 • 2 ts. sukrin gold
 • 1/2 ts. kokosblomstsukker

How to:

Hell fløte og melk i en kjele. Bland inn søtningen og la blandingen varme seg på medium varme til rett før kokepunktet. Rør underveis. Rett før blandingen når kokepunktet, setter du kjelen til side. La det kjøle seg ned 1-2 minutter. Tilsett så eggeplommene mens du rører. Kjøl ned. Settes i kjøleskap for å kjøle seg ordentlig ned. La gjerne vaniljesausen stå i kjøleskapet natten over så smakene får satt seg ordentlig, hvis du har tid til det.

 

Servèr gjerne med friske bær og en kopp kaffe ved siden av 🙂

 

Beklager at det ikke ble noe innlegg i går, tiden fløy plutselig ifra meg innimellom kjøp av flytteesker på Finn.no, slepe de på bussen, pakking, rydding… 🙂

 

#mat #sunt #digg #sjokoladepudding #økologisk #helse

Enkel, næringsrik, kraftbasert tomatsuppe – ta knekken på forkjølelsen!

 

Kraftbasert suppe med grønnsaker, urter og krydder er gull for kroppen! Særlig når man er litt småsyk og trenger å booste immunforsvaret. Det er ikke uten grunn at suppe er typisk sykemat. Ikke næringsfattig posesuppe som det ofte går i hos de fleste nå for tiden, men ordentlig, hjemmelaget suppe laget på kraft. 

Så det kan lønne seg å spare på beinrester fra middager, oppbevare de i en pose (husk å kildesortere) eller boks (jeg har kjøpt mange gode plastfrie alternativer her) i fryseren og koke kraft på de når det har blitt nok bein. Da kan man ha ferdigkokt kraft på glass eller i isbitformer (jeg har kjøpt en genial isbitform i stål her) i fryseren og ta opp når man trenger. Jeg har alltid noen glass med kraft stående i fryseren – et eget innlegg om hvordan man koker kraft kommer. Så, over til tomatsuppeoppskriften:

Ingredienser:

2 store porsjoner, velg gjerne økologiske ingredienser

 • 1 god klatt med smør til steking
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 liten gul løk/ rødløk
 • 2 ss. fermentert ketchup (link her) eller tomatpurè
 • Hav- eller himalayasalt
 • Sort pepper
 • Basilikum (tørket eller fersk)
 • 2-5 dl. kraft (eller vann hvis du ikke har kraft)
 • 1 kartong (500 gram) flådde tomater
 • 1 liten gulerot (for sødme)
 • 2 puter frossen spinat (evt. 1 neve frisk, hakket spinat)
 • 2-4 snille egg (fra økologiske, frittgående høner (helst fra en gård/ høneeier du kjenner/ har snakket med hvor du vet at dyrevelferden og fôret er bra)
 • Ønsket mengde kikerter, bønner, linser, makaroni, bønnepasta eller lignende
 • Evt. annet krydder som hvit pepper, cayennepepper, gurkemeie, ingefær.. eller noe annet du liker

How to:

 • Hakk eller press hvitløk og stek noen sekunder i godt med smør.
 • Tilsett fermentert ketchup eller tomatpurè og litt krydder. La steke noen minutter.
 • Tilsett kraft og flådde tomater. Kok opp på middels varme.
 • Riv og tilsett guleroten. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med krydder.
 • La tomatsuppa koke ned til ønsket konsistens på middels varme. Jo lengre den står, jo bedre blir den.
 • Server med kokte egg, surdeigskive med smør, bønner, linser, makaroni og/eller lignende.
 • Spis gjerne eventuelle rester til lunsj dagen etter. 


Tykk tomatsuppe med grov makaroni, toppet med økologiske egg og tørket basilikum.

 

(Innlegget inneholder et par afiliatelinker)

#mat #suppe #kraft #tomatsuppe #naturlig #sunt #helse #økologisk #egg #blogg