Sukkerfri bountysjokolade

Jeg er skikkelig glad i sjokolade og når det finnes alternativer som jeg kan kose meg med hver dag, bare elsker jeg det! Denne bounty-varianten er sukkerfri, næringsrik og god. Det er fortsatt omtrent like mye kalorier i denne som i vanlig sjokolade, men denne inneholder som sagt også næring – ikke bare tomme kalorier som den vanlige sjokoladen gjør. Her er link til et tidligere innlegg hvor jeg skrev om helsefordelene til rå sjokolade.

Innlegget inneholder affiliatelink.

 

Ingredienser til ca. 20 kuler:

 • 80 g. extra virgin kokosolje
 • 1 boks kjøleskapskald kokosmelk – kun den tjukke delen på toppen (vannet i bunnen kan brukes til f.eks. smoothie)
 • 70 g. kokosmasse
 • En klype vaniljepulver
 • Søtning – smak til (jeg brukte 5 dråper stevia vanilje, 2 ss. sukrinmelis og en liten dæsj honning)
 • 2 posjoner med rå sjokolade, oppskrift her


Kokosblanding klar til å rulles til kuler.
 

How to:

 • Smelt kokosolje på svak varme i en kjele, ta så kjelen av varmen
 • Tilsett resten av ingrediensene (utenom sjokoladen), søtningen tilsettes til slutt
 • Tilsett evt. mer av noe hvis du syntes det smaker for lite av noe – alle smaker forskjellig
 • Rør alt godt sammen og rull kuler med hendene. Sett de kjølig på et brett bakepapir (bakepapir må til, jeg forsøkte uten).
 • Mens du venter på at kokoskulene kjøler seg i kjøleskapet, lager du råsjokoladen
 • Dypp så de kalde kokoskulene i den flytende sjokoladen og la stivne. Dypp gjerne en gang til for et tykt sjokoladetrekk.
 • Hvis du har noe sjokolade til overs kan du helle disse i silikonformer og la stivne.


Bounty-kuler. Bakepapiret er fra merket “If You Care”, ubleket og fri for klorin og andre ekle stoffer, kjøpt hos Ekte Vare på Sagene i Oslo. 
 

Oppbevar i lufttett glass som f.eks. Weck-, Norges- eller gamle syltetøyglass i kjøleskap eller fryser. Weckglass kan kjøpes her eller her.


Bounty-kuler i Norges-glass.

 

#mat #helse #snop #sunt #naturlig #sjokolade #kokos #vegansk #blogg

Hjemmelaget, næringsrik, rå sjokolade – basisoppskrift

Rå kakao er kakao som ikke er varmebehandlet over 42 grader og derfor er alle de sunne stoffene bevart. Rå kakao er kjempesunt for oss og inneholder blant annet:

 • Magnesium som er bra for blant annet stoffskiftet, hjernen, skjelett og muskler
 • Høye nivåer av antioksidanter som blant annet bekjemper sykdommer og frie radikaler
 • Serotonin, dopamin og fenetylamin som er humørbalanserende stoffer som fungerer litt som et antidepressiva. Når vi spiser sjokolade utløses noen av de samme stoffene som når vi er forelsket 
 • Svovel som blant annet styrker hår, hud og negler

 

Oppskriften jeg deler i dag er en basisoppskrift, som du kan tilsette nøtter, bær, frø, tørket frukt, krydder og/eller andre ting du liker.

Ingredienser nok til ca. 1 silikonform med 12 biter:

 • 50 gram kakaomasse
 • 25 gram kakaosmør
 • 15 gram lønnesirup, honning eller yakonsirup
 • 2-3 dråper stevia (eller 10 gram til av søtningen over)
 • 1 bitteliten klype hav- eller himalayasalt
 • Et dryss vaniljepulver (kan sløyfes)

How to:

 • Skjær kakaomasse og kakaosmør i små biter, ha det i en bolle og smelt forsiktig over vannbad (mål til ca. 40 grader på vannet). Det tar litt tid på grunn av den lave varmen, men at vi har små biter gjør at det går litt fortere.
 • Bland inn de andre ingrdiensene – smak deg til når du tilsetter søtningen litt etter litt.
 • Hell over i silikonformer, avkjøl i kjøleskap og nyt. Mmmmmm!

Oppbevar i lufttett boks i kjøleskap eller fryser fram til servering.

 

Hvem er dere?

Jeg har ikke mange lesere enda, men jeg lurer likevel noe fryktelig på hvem dere fine leserne mine er! Hvis du hadde tatt deg tid til å kommentere hvor i landet du er fra, hva du liker/ikke liker med bloggen og hvilket tema du ønsker å lese mer om – hadde jeg blitt kjempeglad! 🙂

Lik og del gjerne bloggen min på Facebook hvis du syntes det jeg skriver om er spennende.

Nå er det snart helg, slå deg løs med noe og noen du elsker 😀

 

#nysgjerrig #blogg #helg

Din mening betyr noe!

 

På jobben min kildesorterte vi fram til januar i år kun papir og metall/glass. Sånn er det på de fleste arbeidsplasser. Jeg syntes det var skikkelig teit at plast, matavfall og batterier skulle gå rett i restavfallet – dette kan jo bli til nye, bra ting bare det sorteres. Så jeg bestemte meg for å tilrettelegge for kildesortering, snakket med sjefen min og fant noen passende beholdere. Jeg ringte driftsjefen i bygget vi leier og fikset med søppeldunker og henting av mat- og plastavfall. Selv om det var litt uvant for folk, kildesorterer vi nå (nesten) alle sammen! Og vet du hva? Jeg er kjempestolt over at all matsøpla vår nå blir til biogass og plasten blir gjenvunnet. Hadde det ikke vært for at jeg stod på mitt og var litt sta, hadde vi kastet alt i samme dunk fortsatt.

 
 

Jeg har også trumfet inn økologisk kaffe til både kaffemaskinen og kaffetrakteren, og svanemerkede vaskemidler. Det gjør meg glad! #nørd

Lik gjerne Facebooksiden min her for oppdatering om når det kommer nye innlegg – da blir jeg glad.

Kildesorterer din arbeidsplass eller skole? Alt hjelper! 🙂

Melkekefir til èn og hvordan man kamuflerer melkekefirsmaken – hvis man ikke er så glad i den


Ferdigfermentert melkekefir nok til en posjon smoothie. Jeg bruker metallsil til å sile av melkekefirkornene, men det er det mange som ikke liker å gjøre da det sies at fermenterte saker ikke liker metall. Men det fungerer for meg, i selve fermenteringsprosessen bruker jeg glass. 

dette innlegget skrev jeg om hvordan man lager hjemmelaget melkekefir. Men hvis man bare er en person som drikker det kan det bli for mye å produsere en liter flere ganger i uken – melkekefirkornene liker jo å være i sving til enhver tid. Man kan jo ha de i «dvale» med melk i kjøleskapet, men da merker jeg at det tar lenger tid før de blir aktive igjen. Tidligere hadde jeg flere liter med melkekefir stående i kjøleskapet i flere uker på grunn av at det tok så lang tid å drikke opp. Tok mye plass og var frustrerende. Men nå har jeg funnet løsningen! Lag kefir hver dag og KUN den mengden du drikker hver dag. På den måten har du aldri et lager i kjøleskapet – med mindre det er intensjonen din da. Melkekefiren holder jo kjeeempelenge i kjøleskap – flere måneder!


Gårdsmjølk og fløte fra Rørosmeieriet kjøpt billig pga. kort holdbarhet. Holder lenge etter utløpsdato – bruk sansene. Helt oppi gammelt tacosaus-glass med melkekefirkorn.

Så, det jeg gjør er å fylle et gammelt tacosaus-glass med ca. 1 ss. melkekefirkorn, en skvett rørosfløte og gårdsmelk fra Rørosmeieriet. Etter rundt et døgn er den ferdig fermentert. Da har jeg ca. 2 dl. melkekefir til smoothien min.

Når melkekefiren er ferdig, siler jeg den rett ned i smoothiebeholderen, og sitter igjen med melkekefirkornene i silen. Kjempeenkelt! 

Grunnen til at jeg bruker gårdsmjølka til Rørosmeieriet er at den ikke er homogenisert og den er lavpasteurisert. Den minst behandlede melka man får kjøpt i vanlige matbutikker som f.eks. Meny. Gårdsmjølka finnes kun i lettmelk-variant, og på grunn av at jeg helst vil ha helmelk – tilsetter jeg litt økologisk fløte. Det er ikke et must altså, man kan fint lage melkekefir på hvilken som helst melk, men helmelk er å foretrekke – helst fersk og ubehandlet fra bonden. Da får man alle de gode næringstoffene som blir ødelagt under homogenisering og pasteurisering.  

 

Ikke så glad i kefirsmaken? Ikke jeg heller!

Jeg elsker effekten melkekefir har på kroppen min, men jeg syntes helt ærlig ikke det smaker særlig godt bart. Når jeg var liten ble jeg servert butikkjøpt melkekefir hos moren til en nabounge og jeg syntes det smakte pyton.. Smaksløken mine har aldri blitt fan selv om jeg har blitt eldre. Men siden jeg merker så god effekt på kroppen (spesielt magen), har jeg lyst til å få det i meg likevel. Det gjør jeg ved å kamulere den i den daglige smoothien min. Hvis jeg har oppi en banan og litt kokosmelk i tillegg til de andre ingrediensene, smaker jeg ikke den syrlige kefirsmaken.

 


Smoothie med melkekefir, banan, kokosmelk, jordbær, bringebær, kanel, kollagen, rå eggeplomme, MCT-olje, spinat og chlorella, toppet med kakaonibs og bipollen 
 

Har du melkekefir av kefirkorn i kosten din?

 

 

#helse #fermentering #melkekefir #kefir #hjemmelaget #mat

Ryddetransporttrening – 3i1: plukke søppel, trene og transportere seg selv

Jeg har begynt med noe nytt! Jeg har så lenge jeg kan huske tatt sykkelen eller bena til og fra jobb i sommerhalvårene, jeg har trent regelmessig, og jeg har plukket søppel i ny og ne. Det nye jeg har startet med, er å plukke søppel samtidig som jeg går til og fra jobb. For hver søppelbit jeg plukker opp tar jeg en knebøy eller et utfall. 3 fluer i en smekk! Bevegelse og trening er kjempeviktig for en sunn kropp, bra helse og god søvn – for å nevne noe. Og jeg må jo uansett hjem fra jobb, så tiden bruker jeg uansett på å komme meg hjem. Jeg fokuserer på å plukke opp plastsøppel og e-avfall da jeg har begrenset plass i posen og jeg føler at det er den søpla som gjør størst skade ute i naturen. For å ta et eksempel, bruker en plastflaske 450 år på å bli brutt ned i naturen – så det er ikke forsvarlig å kaste søppel andre steder enn i søpla (aller helst: resirkuler). På den tiden kan plasten gjøre stor skade på dyr!


Dagens opplukket søppel. Mye mer der det kommer fra. 
 

Hvorfor vil og gidder jeg å plukke søppel?

Hvert år dør 1 000 000 fugler og 100 000 marine pattedyr på grunn av vår forsøpling. Søpla vi kaster på gata i byen finner veien til havet etter hvert. Dyrene tror søppel som plast er mat, så de spiser det. Kroppene deres klarer ikke å fordøye plasten, så de sulter når magen er fylt opp med plast – da er det jo ikke plass til mat.


Søppelet havner i havet til slutt.

 

Så! Ta gjerne med deg en pose og et par hansker neste gang du skal lufte bikkja eller deg selv og plukk litt – eller mye. Alt hjelper 🙂 Og ta deg noen spensthopp, knebøy eller utfall mens du er i gang. Godt for kroppen og godt for miljøet!

Leftover sitroner

Jeg skrev et innlegg tidligere i dag om hvordan man vasker mikroen enkelt og naturlig med sitroner. Etter at sitronene har gjort sin jobb i mikroen – ikke kast de! Smør de utover skjærefjøla og la virke i 10 minutter. Tørk så av med en fuktig klut og kast skallet i matsøpla. Nå er skjærefjøla ren og lukter godt.

Mikrobølgeovnen – et herk å vaske! Lær hvordan du gjør det raskt, 100% naturlig og kjempeenkelt

Stikk hodet inn i mikrobølgeovnen din et sekund. Rent og pent? Trodde ikke det.. Det var den heller ikke hjemme hos oss! Fåtallet av oss kan si at de liker å vaske mikrobølgeovnen. Inntørka matrester som må skrubbes og skrubbes og skrubbes og skrubbes litt til. Men hvis du gjør det på en litt annen måte, kan man gjøre det lett som bare det! Med bare noen få minutters aktivt arbeid.

Du trenger:

1 liten eller 1/2 stor sitron

1 dæsj vann

1 skål

1 klut

 

Skjær sitronen i skiver og legg skivene i en skål. Tilsett en liten dæsj med vann. Sett skåla inn i mikroen og sett på full styrke i 5 minutter. Når tiden har gått ut, venter du rundt 4 minutter for at sitrondampen skal få virke på møkka. Etter du har ventet litt, tar du ut skåla med en grytevott og tørker inni mikroen med en fuktig klut. Møkka går av med en gang, null gnikking og gnukking nødvendig! Et ekstra pluss er at kjøkkenet lukter deilig sitron etterpå. I tillegg til å lukte godt, er sitron også naturlig bakteriedrepende.

Før:

Underveis:

Etter:


Rent etter kun 1 minutt med fuktig klut.

 

Senere i dag kommer det et innlegg om hva du kan bruke sitronrestene til. Nå skal jeg drikke opp kaffen min og stikke ut i skogen for å trene.

Lik og del gjerne på Facebook hvis du syntes det så nyttig ut 🙂

 

 

Økologisk softis fra Hennig-Olsen – den beste isen jeg har smakt!

Sola titter fram og softissesonger er i gang! Hvem digger vel ikke det?! I dag var jeg en tur i sentrum og på vei hjem syklet jeg innom isboden til Gutta på Haugen på St. Hanshaugen i Oslo (var ikke så heldig med været, men softisen smakte himmelsk!). De selger 100% økologisk softis fra Hennig-Olsen som inneholder økologisk kremfløte fra Rørosmeieriet, økologiske eggeplommer, økologisk ekte vanilje, økologisk sukker og økologisk skummetmelkepulver. Softisen er debio-godkjent, altså garantert økologisk. Den smaker skikkelig digg og det skyldes nok eggeplommene, den ekte vaniljen og fløten fra Rørosmeieriet. Strøet til softisen er skikkelig fancy og smaker skikkelig godt. De varierer utvalget av strø gjennom sesongen. Jeg er en skikkelig sucker for lakris, så jeg elsker det grovhakkede lakrisstrøet fra LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW. Ordentlig digg hvis du liker skikkelig lakris!

 


Softisstrø-utvalget Gutta på Haugen har nå.

De har også baconstrø i løpet av sesongen. Jeg fikk gleden av å smake det i fjor, men jeg må si det ikke var så digg som det hørtes ut. Men det er absolutt verdt å prøve!

 


Økologisk softis med bacon- og lakrisstrø fra i fjor. Velg gjerne kjeks framfor beger, da begeret fører til mer søppel.

 


Isboden til Gutta på Haugen. Søk de gjerne opp på Facebook for åpningstider.

 


En del av bodens innside.

 

Det er virkelig verdt turen hvis du bor i eller besøker Oslo. Isboden er 25 min. gange eller 11 min. sykling unna Oslo S. Det går også buss ofte – den tar ca. 8 min. En softis med strø koster 50 kr. og den er verdt hver eneste krone.

 Softisen selges hos Gutta på Haugen i Oslo og Dyreparken i Kristiansand. Mulig det også selges flere steder, men det har jeg ikke funnet. Har du testet den økologiske softisen, eller fikk lyst til å teste den ut?

 

 

#økologisk #softis #is #rørosmeieriet #guttapåhaugen #hennigolsen #sol #sommer #digg
 

 

Fermentert ketchup

 

Jeg har hatt lang påskeferie i Lillehammer og derfor ikke skrevet her de siste dagene. Spist mye god mat og påskegodt. Stått på ski (typ “Bambi på isen”, but still), vært i godt selskap og pusta inn mye frisk luft.

Når jeg kom hjem satt jeg i gang en liten batch med fermentert ketchup. Fermentert mat inneholder gunstige bakterier som er veldig bra for mage og tarm. Alle burde spise noe fermentert hver dag, gjerne til hvert eneste måltid da det fører til en bedre fordøyelse og lettere næringsopptak. Over til oppskriften – sånn lager jeg fermentert ketchup:

Du trenger:

1 teskje

1 desilitermål

1 glass med lokk (jeg bruker Weckglass eller norgesglass. Tomme syltetøyglass e.l. fungerer også fint)

Ingredienser:

2 glass tomatpurèe.

1/4 dl. lønnesirup eller honning.

1/4 dl. med starter som ufiltrert eplecidereddik, myse, fermentert ketchup fra en tidligere batch eller annen fermentert drikke som vannkefir, kombucha eller jun.

1 liten slump ufiltrert eplecidereddik.

1/-1 ts. salt (jeg foretrekker himalayasalt eller rent havsalt).

1/2 ts. pepper.

1/2-1 ts. allehånde (allspice på engelsk).

1-2 fedd hvitløk, finkuttet eller presset med hvitløkspresse (kan sløyfes).

1 liten dæsj cayennepepper hvis du ønsker en sterk variant.


 

Bruk gjerne økologiske ingredienser så langt det lar seg gjøre, da sprøytemiddelrester kan sette en stopper for fermenteringsprosessen.

Bland tomatpurèe, starter og eplecidereddik i et passe stort glass med lokk (ikke stål eller plastikk). Tilsett resten av ingrediensene og smak til underveis og bland godt. Sett på lokket og la stå 1-3 døgn i romtemperatur. Det vil etterhvert dannes små bobler i ketchupen når fermenteringsprosessen er i gang. Smak hvert døgn og sett den i kjøleskap når du syntes den har fått riktig smak til dine smaksløker. Den blir surere og surere for hver dag, kjøleskapet gjør slik at fermenteringsprosessen nesten stoppes, men bare nesten. Ketchupen har veldig lang holdbarhet i kjøleskap da fermentering er en eldgammel konserveringsmetode. Det lengste jeg har hatt min fermenterte ketchup er 6 måneder, og den smakte like godt. Fermenterte godsaker blir ofte bare bedre og bedre etter de har stått å godtgjort seg i kjøleskapet.

Håper du blir inspirert til å prøve – jeg elsker det og har det på nesten all mulig mat!

 

#mat #helse #sunt #naturlig #fermentering