Hjemmelaget snickers-granola

Granola kan brukes til mye rart, er næringsrikt og metter lenge. Å lage den selv er lekende lett og noe de aller fleste får til. Dessuten vet du hva som er i den og det blir ofte billigere enn å kjøpe ferdiglaget. Oppskriften jeg deler i dag er en av granola-typene jeg og typen ga bort til jul i fjor. Familiene våre fikk hvert sitt Norges-glass med granola oppi. Jeg lager ofte nøtte-granola også, og leker meg ofte med frø, nøtter og andre matvarer jeg har i hus. Man tar det man har-prinsippet fungerer supert når man lager granola 🙂 Jeg bruker ofte noen spiseskjeer granola som topping til kefir, cottage cheese eller smoothie, og det gir en deilig smak og god crunch til måltidet. Man kan også bruke den oppå nicecream (oppskrift her), vanlig iskrem eller fruksalat. Det er gøy å eksperimentere, smake og leke seg fram til nye retter og smaker. PS! Hvis du vil ha en ekstra magevennlig granola, kan du tilsette litt ekstra salt, og vann til du har en grøtlignende konsistens og la blandingen stå i romtemperatur over natten. Må da stekes lenger enn i oppskriften under, da det er mer væske som skal fordampe.

 

Ingredienser til 1 stort Norges-glass (ca. 2 liter)

Bruk gjerne økologiske ingredienser

 • 200 gram peanøtter (f.eks. fra Änglamark (Coop))
 • 150 gram havregryn
 • 30 gram sesamfrø
 • 50 gram gresskarkjerner
 • 50 gram linfrø
 • 2,5 ss. kakao
 • 6 ss. honning, eller annen søtning du liker (smak deg fram)
 • 1 klype ekte vaniljepulver
 • 3 ss. kokosolje
 • 1/2 dl. vann (eller mer hvis du bløtlegger over natta)
 • Litt hav- eller himalayasalt

 

(Bilde: smoothie toppet med granola og kakaonibs)

 

How to:

Bland alle ingrediensene i en langpanne. Stek på midterste rille i ovnen på 100-130 grader i rundt 30 min. eller til alt er tørt. Rør underveis. Du kan godt ha en tresleiv mellom døra og ovnen slik at den står på gløtt på slutten av steketiden. Bare følg med så det ikke begynner å brenne.

Jeg brukte knuste linfrø her, men etter å ha lest dette innlegget av Berit Nordstrand (link her) og lærte om blåsyra i knuste linfrø, har jeg redusert inntaket. Helsedirektoratet skriver at blåsyra reduseres hvis den stekes på minimum 100 grader over minimum 20 minutter, så det å spise litt linfrø i granolaen går nok fint. Men jeg holder meg til litt. Har du noen formening om inntaket av knuste linfrø og blåsyre? Begrenser du inntaket?

Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her

6 kommentarer
  1. Nei, jeg bodde med ei som lagde veldig mye god granola! Etter vi flyttet vekk fra kollektiv, har jeg ikke laget noe, men virker som jeg må gjøre et forsøk 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg