3 tips til bruk av ting som ellers går i søpla

Jeg er veldig for å bruke mest mulig av en matvare og la så lite som mulig gå til spille. For eksempel grønnsakskall, kaffegrut og stekefett. Derfor gjør jeg noen tiltak i hverdagen for å utnytte det jeg har til det fulle.

1. Sitrusskall

Visste du at du kan lage ditt eget helt naturlige vaskemiddel av sitrusskall og hvit eddik? Det er enkelt og kjempebillig. Jeg bruker kun økologisk sitrusskall til dette, da jeg ikke liker sprøytemidlene i “vanlig” frukt. Det eneste man trenger er sitrusskall, hvit 7% eddik, et glass med lufttett lokk og en tom sprayflaske. Fyll glasset med sitrusskall, fyll opp med hvit eddik og la det stå i et par uker til en måned. Etter noen uker vil eddiken få en gulfarge slik som på bildet over og blandingen vil lukte av sitrus. Sil av skallet (gjerne gjennom et kaffefilter for å fjerne alt grums) og hell blandingen over på en sprayflaske. Du kan bruke blandingen ren, som den er, eller blande den med vann. Jeg pleier å blande 50/50 med vann. Kan brukes til å vaske nesten over alt, bare vær forsiktig på steder du vet ikke tåler syre. Husk på at selv om eddik er helt naturlig, er det en syre. Vær derfor forsiktig mens du håndterer eddik.

PS: Du kan bruke sterkere eddik om du ønsker, men da anbefaler jeg å vanne den ut ekstra mye i sprayflasken.

 

2. Stekefett

Når jeg steker noe i jernpanna mi, setter det seg alltid litt fett, krydder og rester av hva jeg nå enn har stekt, i panna. Jeg tilsetter derfor en skvett vann til panna når jeg har fjernet all maten,skraper lett med en stekespade i bunnen og heller stekesjyen over i et glass med lokk. Det samme gjør jeg med fettet og saftene som har rent ned i stekebrettet etter jeg har ovnsstekt diverse mat. Setter det i kjøleskapet og bruker det i saus eller gryte, det gir en supergod smak. Stekesjyen kan også fryses hvis man ikke skal bruke den de nærmeste dagene.

 

3. Grønnsakskall

Jeg skreller sjeldent grønnsaker, men skrubber de heller og spiser de med skallet på. Mye av vitaminene sitter nemlig i skallet. Men de gangene jeg skreller grønnsakene våre, putter jeg det i en pose og legger i fryseren. Ved en senere anledning, fyller jeg bare på med mer skall i posen. Løk skreller jeg for eksempel alltid. Skallet kan nemlig brukes til å lage deilig kraft. Bare tilsett skallet mens du koker kraft av bein eller man kan koke grønnsakskraft av det. Her er en link til en YouTube-video hvor jeg viser hvordan man lager kraft.

 

Har du testet noen av disse tipsene før? Del gjerne i kommentarfeltet 🙂

Facebook her – Instagram her – min og Emil’s treningsblogg her

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg