Får du vondt i magen av nøtter? Slik unngår du det


Nøtter, frø , belgfrukter og korn er eksempler på matvarer som inneholder antinæringstoffer. Antinæringstoffene er plantens måte å sørge for at den kan formere seg på og fører til at vi ikke klarer å fordøye deler av planten. Før i tiden da vi gjorde fra oss ute, kom rester av det vi hadde spist ut i naturen igjen, men nå havner det i toalettet. Derfor formerer ikke planter seg lengre ved å bli spist og lagt igjen i naturen av mennesker. For at vi lettere skal lunne fordøye denne maten må vi bryte ned antinæringstoffene. Det kan vi gjøre på flere måter. Man kan f.eks. legge i bløt nøttene, frøene eller kornene med ufiltrert eplecidereddik, salt eller surdeigstarter. Slik kan du gå frem for å bryte ned antinæringstoffene i nøtter eller frø (OBS! Hvis du er allergisk mot nøtter betyr det ikke at du kan spise disse nøttene selv om vi bryter ned antinæringstoffene):

 • Skyll nøtter eller frø under rennende vann i et dørslag.
 • Hell de i en glassbolle, tilsett surdeigstarter, salt eller ufiltrert eplecidereddik og hell på kaldt vann til det dekker noen cm. over de øverste nøttene/frøene.
 • Dekk over med Bees Wrap (kan kjøpes her), kjøkkenhåndkle, en tallerken eller lignende for å unngå at insekter tar seg en tur oppi.
 • La stå over natta i romtemperatur, gjerne rundt 12 timer.
 • Hell de over i et dørslag og skyll godt med rennende vann, rist av vannet.
 • Hell de over på et rent kjøkkenhåndkle og tørk av så mye vann du klarer.

 

 • Legg de på et stekebrett og tørk de helt tørre i ovnen på rundt 50 grader med en sleiv innenfor ovnen slik at fuktigheten kan komme ut. Det kan fort ta en hel dag, så velg en dag du ikke er så mye borte. Etter tørking er ikke nøttene lengre rå pga. varmebehandling over 42 grader, men de fleste næringstoffene er fortsatt intakte da vi tørker de på såpass lav varme.

 • Du kan også tørke de i en dehydrator hvis du har det, da kan du velge å tørke de på 40 grader.
 • Det er viktig at nøttene blir helt tørre ellers kan det utvikle se mugg.
 • Oppbevar i et lufttett glass som Norgesglass eller Weckglass (kan kjøpes her), gjerne i kjøleskap da nøtter inneholder mye fett. Nøttene kan nå brukes på vanlig måte – uten å få vondt i magen.
0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg