Fermentert ketchup

 

Jeg har hatt lang påskeferie i Lillehammer og derfor ikke skrevet her de siste dagene. Spist mye god mat og påskegodt. Stått på ski (typ “Bambi på isen”, but still), vært i godt selskap og pusta inn mye frisk luft.

Når jeg kom hjem satt jeg i gang en liten batch med fermentert ketchup. Fermentert mat inneholder gunstige bakterier som er veldig bra for mage og tarm. Alle burde spise noe fermentert hver dag, gjerne til hvert eneste måltid da det fører til en bedre fordøyelse og lettere næringsopptak. Over til oppskriften – sånn lager jeg fermentert ketchup:

Du trenger:

1 teskje

1 desilitermål

1 glass med lokk (jeg bruker Weckglass eller norgesglass. Tomme syltetøyglass e.l. fungerer også fint)

Ingredienser:

2 glass tomatpurèe.

1/4 dl. lønnesirup eller honning.

1/4 dl. med starter som ufiltrert eplecidereddik, myse, fermentert ketchup fra en tidligere batch eller annen fermentert drikke som vannkefir, kombucha eller jun.

1 liten slump ufiltrert eplecidereddik.

1/-1 ts. salt (jeg foretrekker himalayasalt eller rent havsalt).

1/2 ts. pepper.

1/2-1 ts. allehånde (allspice på engelsk).

1-2 fedd hvitløk, finkuttet eller presset med hvitløkspresse (kan sløyfes).

1 liten dæsj cayennepepper hvis du ønsker en sterk variant.


 

Bruk gjerne økologiske ingredienser så langt det lar seg gjøre, da sprøytemiddelrester kan sette en stopper for fermenteringsprosessen.

Bland tomatpurèe, starter og eplecidereddik i et passe stort glass med lokk (ikke stål eller plastikk). Tilsett resten av ingrediensene og smak til underveis og bland godt. Sett på lokket og la stå 1-3 døgn i romtemperatur. Det vil etterhvert dannes små bobler i ketchupen når fermenteringsprosessen er i gang. Smak hvert døgn og sett den i kjøleskap når du syntes den har fått riktig smak til dine smaksløker. Den blir surere og surere for hver dag, kjøleskapet gjør slik at fermenteringsprosessen nesten stoppes, men bare nesten. Ketchupen har veldig lang holdbarhet i kjøleskap da fermentering er en eldgammel konserveringsmetode. Det lengste jeg har hatt min fermenterte ketchup er 6 måneder, og den smakte like godt. Fermenterte godsaker blir ofte bare bedre og bedre etter de har stått å godtgjort seg i kjøleskapet.

Håper du blir inspirert til å prøve – jeg elsker det og har det på nesten all mulig mat!

 

#mat #helse #sunt #naturlig #fermentering

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg