Sukkerfri gelè og næringsrik, sukkerfri vaniljesaus

 

Ingredienser:

Gelè:

3 ts. (12 gram) gelatinpulver (jeg kjøper mitt økologiske herfra)

500 ml. sterkt blandet sukkerfri saft (eller lik mengde egenpresset juice av søt frukt og bær)

Vaniljesaus:

3 dl. fløte

2 dl. melk

1 liten ts. med ekte vaniljepulver

5 eggeplommer fra glade høner

2 dråper stevia

2 ts. sukrin gold

1/2 ts. kokosblomstsukker

 


 

Slik gjør du:

Gelè:

Bland 500 ml. sterk saft i en kjele. Sett på medium varme og la det koke opp. Tilsett gelatinpulveret litt etter litt mens du rører (ikke kjempefort, da danner det seg skum). Når all gelatinen har løst seg opp, heller du blandingen over i en form som tåler høy varme. Sett til side og la det kjøle seg ned. Settes i kjøleskap i 3-4 timer for å stivne.

Vaniljesaus:

Hell fløte og melk i en kjele. Bland inn søtningen og la blandingen varme seg på medium varme til rett før kokepunktet. Rør underveis. Rett før blandingen når kokepunktet, setter du kjelen til side. La det kjøle seg ned 1-2 minutter. Tilsett så eggeplommene mens du rører. Kjøl ned. Settes i kjøleskap for å kjøle seg ordentlig ned. La gjerne vaniljesausen stå i kjøleskapet natten over så smakene får satt seg ordentlig hvis du har tid til det.

Hva gjør vaniljesausen så næringsrik?

Eggeplommene inneholder alle vitaminene vi trenger med unntak av vitamin C. Den inneholder også store mengder lecetin, et fettstoff vi har mye av i hjernen og som er kjempeviktig for hjernens funksjon. Fordi eggeplomma er så næringsrik vil vi varmebehandle den minst mulig for å bevare alle næringstoffene. Vaniljesausen inneholder også sunt fett fra fløten og melken (ja, det er bevist at mettet fett fra sunne, gressfôra dyr er sunt, ikke farlig). Bruker du rå melk fra bonden får du en mye sunnere melk, men det har ikke jeg somla meg til å gjøre enda. Går for det nest beste, som er økologisk fra butikken – hest fra Rørosmeieriet fordi de varmebehandler mindre enn Tine.

I geleèn er det gelatin. Gelatin er spesielt bra for bindevevet, tarmen, hud, hår og negler. Gelatin er nemlig kokt kollagen og er det viktigste proteinet i bindevevet vårt (utgjør ca. 25% av den totale proteinvekten). Grunnen til at jeg bruker økologisk gelatin er at det er større sansynlighet for at dyret har hatt det bra, også har det fått bra mat, noe som gjør at kvaliteten på gelatinen er bedre enn “uøkologisk”.

Hvorfor bruker jeg saft med kunstig søtning i geleèn?

Fordi at innimellom spiser og drikker jeg ting som jeg vet ikke er så næringsrike, men som er lettvint. Jeg tenker at litt kunstig søtning innimellom går greit.


Nå er skåla tom og jeg skal ut i det fine været for å trene 🙂

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg