Hjemmelaget leverpostei – noe av det mest næringsrike du kan gi kroppen din


 

Lever inneholder gode mengder med blant annet proteiner, jern, folat, kalium, magnesium, fosfor, vitamin A og B12. Leveren er mest næringsrik rå, men de færreste av oss takler smaken av det (jeg vet i alle fall at jeg ikke er så tøff at jeg takler smaken av rå lever). Det sies at når jegerne i gamle dager felte et bytte, spiste de innmaten selv og ga muskelkjøttet til hundene. Nygifte par fikk også lever, dette for å booste fertiliteten. Innmaten er mye mer næringsrik enn muskelkjøttet og det virker det som om vi har glemt litt bort. Jeg merker stor forskjell på dagene jeg spiser lever og dagene jeg ikke spiser lever. Lever gir meg en skikkelig energiboost! Ikke sånn type kortvarig energi man får av kaffe eller red bull, men god, langvarig energi gjennom hele dagen. Jeg føler meg mer skjerpa og jeg fungerer bedre.

Husk generelt at det dyret har spist, spiller en stor rolle i hvor næringsrikt kjøttet og innmaten vi spiser er. Gå helst for glade, sunne, gressfôra dyr – både for din egen, dyra og planetens skyld 🙂

Hva er forskjellen på butikkjøpt og hjemmelaget leverpostei?

Den butikkjøpte leverposteien inneholder ganske lite lever (rundt 35%) og mer kjøtt og annet fyll. Man vet ikke om leveren som er brukt kommer fra gressfôra dyr (noe som er viktig for meg) eller fra et dyr som har spist kraftfôr. Når man lager leverposteien selv kan man putte oppi akkurat det man selv har lyst til. Det tar heller ikke lang tid og er ikke spesielt vanskelig. Men misforstå meg ikke! Spis gjerne butikkjøpt leverpostei hvis du føler for det, litt lever er bedre enn ikke noe.

Dette trenger du:

1. Skarp kniv

2. Skjærefjøl

3. Foodprocessor eller stavmikser

4. Former (f.eks. ildfaste former, Weck-glass, brødformer)

5. Langpanne (eller noe lignende med litt kanter)

Ingredienser:

500g. lever fra valgfritt dyr (jeg brukte økologisk storfelever fra Jens Eide)

1 løk

½ -1 hvitløk

2 dl. kraft (eller vann hvis du ikke har)

1 ss. stivelse (f.eks.potetmel, arrowroot eller maizenna)

100g. smeltet smør (ikke margarin)

2 økologiske egg (eller fra en snill høneeier)

2 ts. kanel – demper litt av leversmaken (helst ceylonkanel)

Noen drag med saltkverna

Noen drag med pepperkverna

Ingefær (fersk eller krydder)

Et par dryss cayennepepper eller chili

Basilikum (fersk eller tørket)

Litt sitronsaft

Evt. andre krydder du liker

 

Slik gjør du:

1. Skyll leveren og skjær bort slintrene. Legg den i foodprosessoren, eller i en bolle hvis du bruker stavmikser

2. Forvarm ovnen til 160 grader

3. Kutt løken

4. Smelt smøret og rør inn kraften og stivelsen

5. Tilsett alle ingrediensene i bollen med leveren


 

6. Kjør på full hastighet til alt har blandet seg til en tyntflytende røre

7. Smør formen(e) du skal bruke med smør eller kokosolje

8. Hell røra i formen

9. Sett formen med leverpostei oppi en langpanne, hell vann i langpanna

10. Bak i 45 min. til en time.

Når leverposteien har fått en fin, gylden steikeskorpe, er den ferdig. Ta den ut av ovnen, avkjøl og skjær i ruter. Frys ned det du ikke skal spise i løpet av de kommende dagene. Tipper den holder seg fint 3-5 dager i kjøleskap, men kast aldri noe før du har luktet, sett og evt. smakt 🙂


Ferdig leverpostei. Jeg laget min sent på kvelden, så jeg satt den inn i kjøleskapet og rutet den opp dagen etter.

Hvor kan man få tak i lever fra friske, glade, gressfôra dyr?

I Oslo kan man blant annet få kjøpt det hos Mølleren Sylvia, Ekte Vare dagligvare og Lille Tøyen kolonial. Når det gjelder resten av landet, vet jeg at Meny tar inn økologisk kyllinglever fra Holte. Bare spør i butikken så tar de det sikkert inn. Spør en jeger om å få kjøpe leveren, søk på facebook i mange av de fine gruppene som finnes der.

Nyt en skive med hjemmelaget leverpostei med ønsket topping. Nam!


Surdeigsknekkebrød med leverpostei og babyleafs.

 

 

#lever #kraftmat #innmat #økologisk #bærekraftig #gressfora #sunt #surdeig #helse #hjemmelaget #sunt

6 kommentarer

Siste innlegg