Derfor elsker jeg støpejern og stål!

Når jeg steiker og koker bruker jeg kun stål, glass eller støpejern uten belegg. Dette er fordi teflonbelegg og andre non stick-belegg ofte begynner å flasse av etter kort tid slik at man får i seg teflonbiter når man spiser maten man har tilberedt og avgir gasser etter kort tid. Ikke særlig appetittelig og ikke særlig sunt!

 

 

Når teflonpanner og -kjeler er i kontakt med høy varme etter kun 2-5 minutter utvikles det giftige gasser. Hvis du har en søt, liten kanarifugl eller undulat som kjæledyr, burde du ikke ha den i rommet når du steker mat med teflonutstyr. Det er fordi det er utrolig stor sannsynlighet for at den dør av gassen som utvikles. Forskerne er usikre på om gassene er farlig for oss mennesker, men jeg bruker «føre var-prinsippet» her. Noe som kan drepe en fugl, kan mest sannsynlig skade oss tenker nå jeg.

Syntes du det høres litt rart ut? Her har Environmental Working Group (EWG) skrevet litt om det og linket til diverse gode referanser.

Er det ikke dyrt? Hvor får man tak i støpejern?

Ja, nye kvalitetsgryter og -skeikepanner er dyrt og kan kjøpes på de fleste butikker som selger kjøkkenutstyr. På en annen side har du de evig hvis du behandler de bra, så det er en god investering. MEN: du trenger ikke å kjøpe nytt. Man finner ofte støpejernsgryter og -panner på loppis og finn.no til en billig penge. Bra for miljøet er det også. Av støpejern har jeg en stor og en liten steikepanne, vaffeljern, gryte og en munkepanne. Jeg elsker de alle – de er så fine og gode!

PS! Hvis du finner en sliten støpejernsgryte/-panne på loppis, ikke nøl med å kjøpe den fordi den er stygg. Ta den med hjem, skrubb bort skit og rust med en stålskrubb og varmt vann. Smør så tykt på med matolje (ikke utsiden) og sett gryta på full guffe på ovnen en liten halvtime. Sørg for god ventilasjon og ha et lokk tilgjengelig i tilfelle brann. Ikke forlat rommet.

Hva sverger du til på kjøkkenet? 🙂

2 kommentarer
    1. Woho! Dette er bra! Jeg sverger også til støpejernsgryte, men må Google hvordan den skal rengjøres etter hvert bruk da prosedyrene rundt det er litt annerledes enn å bare helle i Zalo eller stappe i oppvaskmaskinen x) Og i det siste har jeg fått dilla på å kutte grønnsaker i en Tipperware quick chef vi arvet – anbefales! 👏🏻

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg