Helstekt kalkun



Kalkun er ikke bare forbeholdt julen, nyttår og thanks giving. Det kan spises året rundt og det som blir igjen av kalkunkjøtt etter middagen kan brukes i salater, på 
brødskiva, i en grateng, i suppe og i mye annet.

Når jeg spiser kjøtt eller fugl, kjøper jeg helst kjøtt fra dyr som har spist naturlig mat ute mesteparten av livet sitt, bodd hos en snill bonde og vært lykkelig. Det får man tak i hos blant annet Rema 1000, Meny, Ekte Vare (Oslo), Mølleren Sylvia (Oslo), dyrket.no eller Coop Mega. Denne gangen kjøpte jeg frossen, økologisk kalkun fra Homlagarden hos Mølleren Sylvia. Jeg betalte 168 kr./kg. og syntes ikke det var så gæli.

Ingredienser:

(Bruk gjerne økologiske ingredienser der du ønsker og kan)

  • 1 kalkun
  • 1 sitron
  • 1 løk
  • Noen laurbærblader
  • Bacon

Hvitløksmør:

  • 500g. romtemperert smør
  • Et par hvitløksfedd
  • Salt
  • Pepper
  • Litt sitronsaft

 

Okey, så over til hvordan man tilbereder denne flotte fuglen. Husk å ikke stresse, det er ikke så farlig. Og hvis du mangler noen ingredienser, bare improviser. Bytt ut til noe lignende eller ulignende, kanskje du liker andre smaker enn det jeg gjør 🙂 Here we go:

  •  Legg kalkunen i kjøleskap for tining (er ikke krise om du tiner den fort og gæli på kjøkkenbenken). Min kalkun var på 3,8 kilo og lå i kjøleskapet rundt 2 døgn før den ble helt tint.
  • Ta kalkunen ut av kjøleskapet og la den ligge et par timer i romtemperatur.
  • Lag hvitløksmør: finhakk eller press hvitløksfeddene. Bland hvitløk, smør, sitronsaft, salt og pepper litt etter litt, smak deg fram og tilsett evt. mer av det du syntes mangler. Halvparten av hvitløkssmøret skal fordeles under skinnet til kalkunen og halvparten skal fordeles utenpå.

 

Hvis du ikke har romtemperert smør, riv det på et rivjern. Da når det romtemperatur ganske raskt.

  • Pakk ut kalkunen, skyll den hvis du syntes det trengs og legg den på et steikebrett. Hvis du er så heldig å få med innmaten, legg denne tilbake i kjøleskapet ? den kan du bruke senere (eget innlegg kommer).

 

 

  • Skru stekeovnen på 180 grader under- og overvarme.
  • Løsne skinnet til kalkunen forsiktig med hånden. Prøv å ikke revne skinnet.
  • Fordel halvparten av hvitløksmøret under skinnet og fordel resten av hvitløksmøret utenpå skinnet.

 

  • Fordel noen laurbærblader inni kalkunen (jeg brukte 4-5 blader). Skjær løken og sitronen i 2 eller 4 båter og putt de inn i kalkunen.
  • Bind opp vingene hvis du vil. Jeg droppet det da jeg ikke hadde hyssing.

 

 

  •  Stek kalkunen i ca. 30 minutter midt i ovnen til skinnet har fått en litt gylden farge. Ta den så ut av ovnen og kle den med bacon. Kle så aluminiumsfolie rundt (resirkuler det gjerne etter bruk) og stikk inn et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kalkunen.

 


Jeg hadde ikke ferdigskåret bacon liggende hjemme, så jeg skar den selv.


Kalkun kledd i bacon

 


Kalkun kledd med aluminiumsfolie og elektronisk steketermometer stukket inn. 

 

Stek til kjernetemperaturen når 68 grader, ca. 30 minutter per kilo kalkun. For å sjekke om den er ferdig, stikk en skarp kniv inn i låret til kalkunen. Siver det blank saft ut er den ferdig, hvis ikke – stek den litt til.

La den hvile ca. 30 minutter hvis den skal spises varm, eller rundt 2 timer hvis den skal spises kald.


Kalkunen hviler i romtemperatur.

 

Server med grønnsaker og saus og ta gjerne vare på beina slik at du kan lage deilig, næringsrik kraft på de (eget innlegg kommer).

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg